Krem warzywno-serowy z chipsami z buraków
2014-10-23 09:54:17Zupa to nie tylko prosty i szybki w przygotowaniu posiłek, ale też źródło wielu witamin i składników mineralnych zawartych w warzywach, z których ją przygotowujemy. Wśród wielu zalet tego dania wymienić należy zwłaszcza właściwości rozgrzewające. Nic więc dziwnego, że zupa to idealna potrawa na jesienne chłody.
Krem warzywno-serowy z chipsami z buraków
Składniki:
• 2 pory
• 1 średniej wielkości seler
• 2 pietruszki
• 300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
• 100 ml słodkiej śmietanki
• sól, pieprz ziołowy do smaku
• rosół lub woda
• 2 czerwone buraki
Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.
Chipsy:
Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.
ip
Fot. MSM Mońki