Krem z dynii
2008-11-04 16:10:12- 70 dag miąższu z dynii
- 1 seler
- 4 ziemniaki
- pieprz
- sól
- śmietanka do zup
- 2 ząbki czosnku
Wykonanie:
1. Dynię oczyścić z pestek. Seler i ziemniaki umyć i obrać.
2. Wszystko pokroić w kostkę. Zalać litrem wody i gotować na średnim ogniu, dopóki warzywa nie zmiękną ok. 25-30 minut.
3. Czosnek przepuścić przez praskę. Pestki z dynii wysuszyć w piekarniku, lub uprażyć na złoty kolor na patelni, z minimalną ilością oleju.
4. Zupę zmiksować mikserem lub blenderem na jednolity krem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać śmietanki.
5. Przed podaniem posypać prażonymi pestkami z dynii lub można polać odrobiną (kilka kropel) oleju z pestek dynii.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)