Malinowa pianka
2009-07-30 15:07:57- 400 g malin
- Kostka masła
- 2 małe opakowania biszkoptów
- 4 serki homogenizowane
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 szklanki słodkiej śmietanki
- 2 opakowania cukru waniliowego
Wykonanie:
1. Masło stapiamy na wolnym ogniu.
2. Biszkopty kruszymy, mieszamy z ciepłym, stopionym masłem.
3. Foremkę wykładamy folią. Następnie wykładamy foremkę przygotowaną masą biszkoptową. Umieszczamy foremkę w lodówce.
4. Maliny myjemy i odcedzamy. Miksujemy na mus.
5. Śmietankę ubijamy z cukrem wanilowym. Dodajemy do niej serki homogenizowane i mus malinowy.
6. Żelatyne rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Mieszamy, aż do rozpuszczenia (do momentu zniknięcia grudek).
7. Łączymy wystudzoną żelatynę z masą malinową.
8. Tężejącą masę wlewamy do foremki.
9. Zostawiamy w lodówce na 3- 4 godziny.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)