Nadmiar orzechów w diecie - dlaczego szkodzi?
2022-11-04 14:39:24Pragnąc prowadzić zdrowy styl życia, należy przede wszystkim zadbać o zbilansowaną dietę, w której kluczowym elementem są dobrze dobrane proporcje. Nie zawsze bowiem nadmiar jedzenia jest dobry dla organizmu, nawet jeśli mowa o najzdrowszych przekąskach, takich jak, chociażby orzechy. Dlaczego lepiej nie przekraczać zalecanej dziennej normy ich spożycia?
Zobacz też: Dlaczego warto częściej sięgać po żurawinę?
Orzechy — cenne źródło witamin i minerałów
Dietetycy od dawna zgodnie powtarzają, że ze względu na bogactwo zawartych w nich składników odżywczych orzechy należą do jednych z najzdrowszych przekąsek na świecie. Można w nich znaleźć przede wszystkim spore ilości białka, błonnika, kwasów z grupy omega, zdrowych tłuszczy, witamin, minerałów oraz wszelkiego rodzaju przeciwutleniaczy. Poza tym pozytywnie wpływają na pracę serca, obniżają cholesterol, a nawet przyczyniają się do utraty masy ciała przez osoby, które się odchudzają. Wiele osób spożywa je regularnie również ze względu na to, że potrafią dodać spory zastrzyk energii. Nie można też zapominać o ich znaczącym wpływie na spadek poziomu insuliny. Niestety pomimo wielu korzystnych właściwości jedzenie orzechów, a właściwie ich nadmiar w diecie może powodować przykre dla organizmu konsekwencje.
Nieprzyjemne skutki nadmiaru orzechów
Nie jest tajemnicą, że orzechy, chociaż bardzo zdrowe, należą do grona wysokokalorycznych przekąsek. Ich zalecana ilość do spożycia w ciągu dnia wynosi nie więcej niż jedną garść. Często jednak ludzie nie przestrzegają tej granicy, co w konsekwencji może doprowadzić do wzrostu masy ciała. Dlatego tak ważne jest, aby wliczać wszystkie zjedzone produkty do dziennego bilansu kalorycznego. Ponadto warto wiedzieć, że z powodu zawartości garbników oraz fitynianów nadmiar orzechów powoduje nieprzyjemne dolegliwości żołądkowe. Są one przede wszystkim ciężkostrawne i nierzadko wywołują zaparcia, uczucie wzdęcia, a nawet biegunkę, zwłaszcza u osób na nie uczulonych. W skrajnych przypadkach spożycie zbyt dużej ilości konkretnej odmiany może doprowadzić do zatrucia. Zawarty w orzechach brazylijskich selen jest bardzo cennym pierwiastkiem, jednak przekroczenie jego normy prowadzi do łamliwości paznokci, bólu mięśni i stawów oraz powstawania nieświeżego oddechu. W celu uniknięcia wszystkich tych przykrych skutków ubocznych zaleca się uważną kontrolę liczby spożywanych orzechów i nieprzekraczanie dozwolonej ilości.
WG
fot. pexels
Źródło: wprost.pl