Naleśniki z kurczakiem
2008-07-01 11:45:43Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia
Farsz:
- 2 duże marchewki
- cebula
- czosnek
- podwójna pierś kurczaka
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- kilka łyżek białego wina
- bulion warzywny
- zielona pietruszka
- 3 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. Do miski wlewamy mleko i dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem, aż do otrzymania lejącego się ciasta.
4. Jeśli ciasto jest za gęste lub za rzadkie należy dodać odpowiednio mleka lub mąki.
5. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Farsz:
1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Ściągamy z patelni.
2. Marchew obieramy i kroimy w ukośne plasterki.
3. Cebulę siekamy na drobno, wyciskamy czosnek.
4. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulkę, czosnek i marchew. Po chwili dodajemy mięso.
5. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całą posiekaną pietruszkę.
6. Wlewamy wino i bulion (około ź szklanki), dodajemy śmietanę, wszystko dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
7. Farsz zawijamy we wcześniej usmażone naleśniki. Serwujemy z sosem czosnkowym.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia
Farsz:
- 2 duże marchewki
- cebula
- czosnek
- podwójna pierś kurczaka
- oliwa z oliwek
- pieprz, sól
- kilka łyżek białego wina
- bulion warzywny
- zielona pietruszka
- 3 łyżki gęstej śmietany
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. Do miski wlewamy mleko i dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem, aż do otrzymania lejącego się ciasta.
4. Jeśli ciasto jest za gęste lub za rzadkie należy dodać odpowiednio mleka lub mąki.
5. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Farsz:
1. Pierś kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie. Ściągamy z patelni.
2. Marchew obieramy i kroimy w ukośne plasterki.
3. Cebulę siekamy na drobno, wyciskamy czosnek.
4. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmażamy cebulkę, czosnek i marchew. Po chwili dodajemy mięso.
5. Przyprawiamy solą i pieprzem, dodajemy całą posiekaną pietruszkę.
6. Wlewamy wino i bulion (około ź szklanki), dodajemy śmietanę, wszystko dusimy pod przykryciem około 10-15 minut.
7. Farsz zawijamy we wcześniej usmażone naleśniki. Serwujemy z sosem czosnkowym.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne naleśniki z kurczakiem naleśnik kurczak gotowanie