Omlet z sałatką śródziemnomorską
2008-03-12 20:46:52Dla dwóch osób
Składniki:
- 4 duże jajka
- ½ szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanka osuszonych oliwek
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól czosnkowa z ziołami, sól zwykła,
- świeża bazylia
Przygotowanie sałatki:
Oliwki kroimy wzdłuż na połówki i wsypujemy do miski. Pomidory myjemy, kroimy na pół, następnie połówki dzielimy na cztery części i dzielimy jeszcze na dwie. Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż w cienkie plasterki, które siekamy w małe paseczki. Wszystko wrzucamy do miski, doprawiamy solą czosnkową z ziołami, polewamy oliwą i mieszamy. Na samym końcu posypujemy świeżo posiekana bazylia i mieszamy.
Przygotowanie omletu:
Oddzielamy najpierw białka od żółtek, następnie ubijamy białka na sztywna pianę, po czym dodajemy żółtka i dalej ubijamy, dodając soli (wedle uznania) i delikatnie dolewamy mleko. W tym czasie patelnia z oliwą nam się rozgrzewa, gdy jest już dostatecznie rozgrzana wlewamy ubite jajka i smażymy, ale na zmniejszonym ogniu, pod przykryciem. Kiedy omlet już się zetknie to ostrożnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Podobnie robimy z następnym omletem.
Smacznego!
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawańska@dlastudenta.pl)
Składniki:
- 4 duże jajka
- ½ szklanki mleka 3,2%
- 1 szklanka osuszonych oliwek
- 2 dojrzałe pomidory
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek lub olej rzepakowy
- sól czosnkowa z ziołami, sól zwykła,
- świeża bazylia
Przygotowanie sałatki:
Oliwki kroimy wzdłuż na połówki i wsypujemy do miski. Pomidory myjemy, kroimy na pół, następnie połówki dzielimy na cztery części i dzielimy jeszcze na dwie. Ząbki czosnku obieramy, kroimy wzdłuż w cienkie plasterki, które siekamy w małe paseczki. Wszystko wrzucamy do miski, doprawiamy solą czosnkową z ziołami, polewamy oliwą i mieszamy. Na samym końcu posypujemy świeżo posiekana bazylia i mieszamy.
Przygotowanie omletu:
Oddzielamy najpierw białka od żółtek, następnie ubijamy białka na sztywna pianę, po czym dodajemy żółtka i dalej ubijamy, dodając soli (wedle uznania) i delikatnie dolewamy mleko. W tym czasie patelnia z oliwą nam się rozgrzewa, gdy jest już dostatecznie rozgrzana wlewamy ubite jajka i smażymy, ale na zmniejszonym ogniu, pod przykryciem. Kiedy omlet już się zetknie to ostrożnie przewracamy go na drugą stronę i smażymy tylko chwilkę. Podobnie robimy z następnym omletem.
Smacznego!
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawańska@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne omlet z sałatką śródziemnomorską sałatka