Papryka w twarożku
2008-10-24 13:38:40Składniki:
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 5 łyżek wody
- 25 dag sera białego
- 4 łyżki jogurtu lub kefiru
- garść natki pietruszki
- pieprz, sól
- bazylia
Wykonanie:
1. Paprykę obrać i pokroić w podłużne paseczki. Czosnek obrać jeden ząbek pokroić, drugi utrzeć.
2. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni wrzucić pokrojony czosnek i paprykę. Smażyć 2 minuty, po czym zalać paprykę wodą i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
3. Serek utrzeć z jogurtem bądź kefirem, dodać bazylie suszoną i pokrojoną pietruszkę oraz utarty czosnek.
4. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić.
5. Paprykę rozłożyć na talerzykach, a na niej twarożek.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
- 2 papryki czerwone
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 5 łyżek wody
- 25 dag sera białego
- 4 łyżki jogurtu lub kefiru
- garść natki pietruszki
- pieprz, sól
- bazylia
Wykonanie:
1. Paprykę obrać i pokroić w podłużne paseczki. Czosnek obrać jeden ząbek pokroić, drugi utrzeć.
2. Rozgrzać oliwę z oliwek na patelni wrzucić pokrojony czosnek i paprykę. Smażyć 2 minuty, po czym zalać paprykę wodą i dusić pod przykryciem ok. 5 minut.
3. Serek utrzeć z jogurtem bądź kefirem, dodać bazylie suszoną i pokrojoną pietruszkę oraz utarty czosnek.
4. Wszystko dokładnie wymieszać i doprawić.
5. Paprykę rozłożyć na talerzykach, a na niej twarożek.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Papryka w twarożku