Placki ze szpinakiem
2008-07-02 12:07:10Składniki:
- ziemniaki
- 2 marchewki
- mrożony szpinak
- 2 cebule
- łyżka margaryny
- serek topiony naturalny
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce.
2. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę.
3. Dodajemy jajka, płatki owsiane i sól.
4. Smażymy kilka średniej wielkości placków.
5. Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu.
6. Dodajemy cebulkę (wcześniej pokrojoną w kostkę i podrumienioną na margarynie)
7. Szpinak i cebulkę dusimy na średnim ogniu. Solimy i popieprzymy do smaku, po chwili dodajemy serek topiony i pozostawiamy aż się roztopi.
8. Masę szpinakową kładziemy między dwa usmażone placki.
9. Podajemy z sosem czosnkowym lub jogurtowym z koperkiem.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
- ziemniaki
- 2 marchewki
- mrożony szpinak
- 2 cebule
- łyżka margaryny
- serek topiony naturalny
- przyprawy: sól, pieprz
- 2 jajka
- 3 łyżki płatków owsianych
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i marchew obieramy, myjemy i trzemy na tarce.
2. Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę.
3. Dodajemy jajka, płatki owsiane i sól.
4. Smażymy kilka średniej wielkości placków.
5. Szpinak rozmrażamy na patelni na małym ogniu.
6. Dodajemy cebulkę (wcześniej pokrojoną w kostkę i podrumienioną na margarynie)
7. Szpinak i cebulkę dusimy na średnim ogniu. Solimy i popieprzymy do smaku, po chwili dodajemy serek topiony i pozostawiamy aż się roztopi.
8. Masę szpinakową kładziemy między dwa usmażone placki.
9. Podajemy z sosem czosnkowym lub jogurtowym z koperkiem.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne placki ze szpinakiem szpinak kulinaria gotowanie