Napoje - Kulinaria

Poczuj miętę...

2010-06-17 13:50:36

 Na zewnątrz słoneczne lato, a Tobie brakuje energii? Masz ochotę na kawę, ale myśl o gorącym napoju odbiera Ci wszelką chęć na sprawienie sobie małej, kawowej przyjemności?

Pochodzi z Etiopii, a w Europie pojawiła się około XVI wieku. Dziś trudno wyobrazić sobie początek dnia bez świeżo zaparzonej, gorącej kawy. Dynamizuje, aktywizuje, daje poczucie siły. Kawa, odwieczny twórca dobrego nastroju, to jeden z najczęściej pitych napojów na świecie, a ile kultur, tyle sposobów jej przyrządzania. Z mlekiem, śmietanką, alkoholem czy z sokiem z cytryny – choć możliwości są nieograniczone, najczęściej z braku czasu i pomysłu wybieramy dobrze znany, wypróbowany smak czarnej, parzonej kawy. Gdy jednak za oknem żar leje się z nieba, u niektórych ochota na tradycyjnie przyrządzony, gorący napój topnieje z prędkością kostki lodu pozostawionej na słońcu. Wysokie temperatury nie sprzyjają ciężkim aromatom, dlatego poszukiwaczom nieznanych smaków w dobrze znanym świecie kawy proponujemy dwa nowe oblicza czarnego napoju bogów – Kawę miętową oraz Kawę miętowo-czekoladową (Czas na Herbatę). Powstałe na bazie ziaren ekskluzywnej Arabiki Excelso, na pewno dodadzą każdemu sił i energii na resztę dnia dzięki pobudzającej wszystkie zmysły mięcie, która nie od dziś ożywia umysł i orzeźwia ciało. Mięta wzmacnia koncentrację i pozwala zapomnieć o rozkojarzeniu, a w połączeniu z kawą i czekoladą tworzy niezwykłą kompozycję trzech, połączonych w jedność smaków, o których trudno zapomnieć. Kawy miętowa i miętowo-czekoladowa to także bardzo dobra baza dla orzeźwiającej kawy mrożonej – wystarczy odrobina wody, trochę zimnego mleka i kilka kostek lodu, aby otrzymać porcję energii na cały, gorący dzień. Możemy dodać do niej także gałkę lodów (np. śmietankowych) lub porcję bitej śmietany – tak przyrządzona kawa, w połączeniu z delikatną nutą czekolady, gwarantuje doskonały nastrój zarówno podczas kawowego poranka, jak i popołudniowego relaksu, bo któż z nas nie lubi sprawiać sobie drobnych przyjemności…
 
 
MŻ/ip
Słowa kluczowe: kawa, energia, kawa miętowo-czekoladowa, Arabika, Etiopia, poranek
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
przepis na grzańca
Sposoby na rozgrzanie w chłodne jesienne wieczory

Jak ogrzać się w zimny, jesienny wieczór? Podpowiadamy - sprawdź sprawdzony przepis na grzańca.

Co dodać do kawy?
Jakie dodatki do kawy urozmaicą jej smak?

Sprawdź co dodać, aby Twój ulubiony napój był jeszcze ciekawszy.

Drinki na sylwestra - proste przepisy do zrobienia w domu

Dowiedz się, w jaki sposób przygotować proste, szybkie i smaczne koktajle sylwestrowe.

Polecamy
Drinki z filmów i seriali - przepisy, którymi zaskoczysz swoich znajomych

Jakie drinki piją Twoje ulubione postaci z filmów i seriali? Poznaj przepisy na koktajle inspirowane światem telewizji i wypróbuj je razem z przyjaciółmi!

Dlaczego sok pomarańczowy po umyciu zębów smakuje dziwnie?

Cytrusy i pasta do zębów do bardzo słabe połączenie... Pytanie tylko, czemu?

Ostatnio dodane
przepis na grzańca
Sposoby na rozgrzanie w chłodne jesienne wieczory

Jak ogrzać się w zimny, jesienny wieczór? Podpowiadamy - sprawdź sprawdzony przepis na grzańca.

Co dodać do kawy?
Jakie dodatki do kawy urozmaicą jej smak?

Sprawdź co dodać, aby Twój ulubiony napój był jeszcze ciekawszy.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?