Pokonaj przeziębienie... dietą
2006-03-17 00:00:00Aby wygrać bitwę z zimową infekcją, musimy zwiększyć ilość dostarczanego do organizmu białka, witamin (głównie A,C i E) – ale naturalnych, a nie w formie preparatów chemicznych, oraz błonnika i składników mineralnych (cynk, żelazo, magnez, selen). Warto więc zajadać się wówczas świeżymi owocami (m.in. cytrusami bogatymi w witaminę C) i warzywami, orzechami, produktami mlecznymi i chudym mięsem.
W leczeniu przeziębienia przebiegającego z gorączką, bardzo ważne jest uzupełnianie płynów w organizmie. Najlepsze do tego celu będą napary ziołowe (rumianek, krwawnik pospolity, mięta, szałwia, lipa, a także bez czarny, które m.in. wykazują właściwości napotne, przyczyniają się do obniżania gorączki i łagodzenia kaszlu) oraz herbatki owocowe (np. z malin z dodatkiem miodu). W tym czasie warto ograniczyć z kolei picie kawy i mocnej herbaty, bowiem przyczyniają się one do wypłukiwania z organizmu cennych witamin oraz składników mineralnych.
Naszemu układowi odpornościowemu, który został poważnie osłabiony przez zimową infekcję, niewątpliwie przyda się wsparcie ze strony... bakterii. Mowa oczywiście o dobroczynnych bakteriach, czyli probiotykach, które dbają o rozwój prawidłowej mikroflory, syntezują witaminy, oraz chronią organizm przed atakiem bakterii chorobotwórczych. Spożywanie produktów bogatych w probiotyki (a więc głównie kefirów i jogurtów typu 'bio') jest szczególnie ważne w przypadku przyjmowania antybiotyków (które niszczą naturalną florę bakteryjną). Należy pamiętać także o prebiotykach, a więc substancjach, które wspierają rozwój probiotyków. Znaczne ich ilości znajdują się w ziemniakach, cebuli i porach.
Na zakończenie wspomnę jeszcze o chyba najbardziej znanym lekarstwie na przeziębienie – czosnku, który słusznie uznawany jest za naturalny antybiotyk (zawiera substancje o działaniu antybakteryjnym). Najlepiej jest spożywać go na surowo, tuż po obraniu (inaczej substancje aromatyczne się ulotnią).
Życzę wszystkim czytelniczkom, aby nie musiały korzystać z moich rad.
Monika Śliwa