Pomidorowa po meksykańsku
2009-06-11 13:35:52Składniki:
- Baza zupy: bulion z kurczaka albo 2 opakowania flaków
Reszta składników:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 papryczki chili
Oprócz mięsa z bulionu czy z flaków dodaję jedną polędwiczkę wieprzową ewentualnie 2 niezbyt duże żeberka
Wykonanie:
1. Na bazie z bulionu czy flaków gotujemy zupę. Myjemy i kroimy pomidory. Podduszamy w rodlu z 2 łyżkami oliwy. Gdy z pomidorów zrobi się gęsty sok, przecieramy go przez sitko do bulionu.
2. Polędwiczkę (pokrojoną w drobne paseczki) lub żeberka zesmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy do zupy.
3. Obieramy i kroimy czosnek, cebulę, paprykę i papryczki.
4. Dodajemy do zupy.
5. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem, majerankiem lub świeżą bazylią.
6. Zupę możemy podawać z kleksem śmietany lub z ryżowymi pulpetami.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
- Baza zupy: bulion z kurczaka albo 2 opakowania flaków
Reszta składników:
- 1 kg pomidorów
- 2 cebule
- 1 papryka czerwona
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 papryczki chili
Oprócz mięsa z bulionu czy z flaków dodaję jedną polędwiczkę wieprzową ewentualnie 2 niezbyt duże żeberka
Wykonanie:
1. Na bazie z bulionu czy flaków gotujemy zupę. Myjemy i kroimy pomidory. Podduszamy w rodlu z 2 łyżkami oliwy. Gdy z pomidorów zrobi się gęsty sok, przecieramy go przez sitko do bulionu.
2. Polędwiczkę (pokrojoną w drobne paseczki) lub żeberka zesmażamy na oliwie z oliwek, następnie dodajemy do zupy.
3. Obieramy i kroimy czosnek, cebulę, paprykę i papryczki.
4. Dodajemy do zupy.
5. Do smaku przyprawiamy solą i pieprzem, majerankiem lub świeżą bazylią.
6. Zupę możemy podawać z kleksem śmietany lub z ryżowymi pulpetami.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)