Przepis na ogórki kiszone
Ogórki kiszone
2018-07-03 14:36:57Sezon na kiszenie ogórków w pełni. W prawie każdym polskim domu panuje obecnie gorączka związana z zamykaniem lata do słoika. W końcu przecież to Polacy znani są z zamiłowania do kiszonych ogórków i innych specjałów, które królują w polskich spiżarniach. Przepis na kiszone ogórki jest bardzo prosty i nie trzeba mieć specjalnych umiejętności kulinarnych, aby przyrządzić tę pyszną przegryzkę.
Kiszenie ogórków
Do kiszenia ogórków używamy ich odpowiedniej odmiany. Należy również pamiętać, że po zerwaniu ich mamy około 10 godzin na to, żeby powędrowały one do słoika. Po tym czasie ogórki mogą zacząć gnić, a na ich powierzchni będą mnożyć się bakterie. Warto również zwrócić uwagę na moment, kiedy chcemy kisić ogórki. Gorąca temperatura powoduje, że przed wsadzeniem ich do słoika należy zalać je wodą, ponieważ ogórki mogą być w środku dość suche. Jeśli za oknem pogoda nie sprzyja i jest deszczowo, to warto pamiętać o dokładnym oczyszczeniu ogórków, ponieważ mogą być one mocno zabrudzone i zanieczyszczone.
Przepis na ogórki kiszone
Przed kiszeniem ogórków należy pamiętać, aby dokładnie wyparzyć wrzątkiem około litrowe słoiki oraz nakrętki. W każdym słoiku umieszczamy około 6-7 małych, dokładnie wyczyszczonych ogórków. Dodajemy 3 ząbki czosnku, kawałe obranego ze skórki chrzanu, koper oraz zalewamy każdy słoik zagotowaną wodą z solą. Następnie słoiki szczelnie zamykamy i odstawiamy w zacienione miejsce. Ogórki kiszone są gotowe do spożycia po około tygodniu.
gol
fot. pixabay.com