Sałatka z tuńczykiem
2008-01-03 20:13:44Składniki:
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 torebka/szklanka ryżu
- mała cebulka
- 5 ugotowanych jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, najlepiej duże kawałki
- majonez wedle uznania
- sól
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. Już ugotowany odstawiam do schłodzenia. Najpierw otwieramy tuńczyka, zalewę odlewamy do osobnego naczynia, a tuńczyka wrzucamy do miski i delikatnie rozdrabniamy pozostawiając większe kawałki. Dodajemy kukurydzę. Obie papryki kroimy w kostkę i lekko solimy, do tego drobno siekamy cebulę i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy drobno pokrojone jajka. Na wierzch wsypujemy ostudzony ryż i polewamy go zalewą z tuńczyka. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy 3 łyżki majonezu. Na samym końcu dodajemy szczypior i po przemieszaniu wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawanska@dlastudenta.pl)
- puszka kukurydzy
- pęczek szczypiorku
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 1 torebka/szklanka ryżu
- mała cebulka
- 5 ugotowanych jajek
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, najlepiej duże kawałki
- majonez wedle uznania
- sól
Przygotowanie:
Gotujemy ryż. Już ugotowany odstawiam do schłodzenia. Najpierw otwieramy tuńczyka, zalewę odlewamy do osobnego naczynia, a tuńczyka wrzucamy do miski i delikatnie rozdrabniamy pozostawiając większe kawałki. Dodajemy kukurydzę. Obie papryki kroimy w kostkę i lekko solimy, do tego drobno siekamy cebulę i wszystko wrzucamy do miski. Dodajemy drobno pokrojone jajka. Na wierzch wsypujemy ostudzony ryż i polewamy go zalewą z tuńczyka. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy 3 łyżki majonezu. Na samym końcu dodajemy szczypior i po przemieszaniu wstawiamy do lodówki na ok. 2 godziny.
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawanska@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne sałatka z tuńczykiem kulinaria gotowanie