Smażona mozzarella
2008-10-12 11:59:30Składniki na 4 porcje:
- 300g mozzarelli
- 1 jajko
- 100g mąki lub panierki
- 125 ml oleju
Przygotowanie:
Mozzarellę pokroić na plasterki grubości palca i zostawić do odsączenia. Plastry te należy obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w mące, lub panierce. Rozgrzać olej na patelni i smażyć w nim ser z każdej strony po około 2 minuty, aż nabierze złotobrązowego koloru. Odsączyć na bibule kuchennej i podawać na lekko podgrzanych talerzach. Plasterki sera powinny być tak usmażone, aby na wierzchu powstała cienka skórka, a w środku ciepłe, ale nie rozpływające się.
Monika Grodzka
(monika.grodzka@dlastudenta.pl)
- 300g mozzarelli
- 1 jajko
- 100g mąki lub panierki
- 125 ml oleju
Przygotowanie:
Mozzarellę pokroić na plasterki grubości palca i zostawić do odsączenia. Plastry te należy obtoczyć najpierw w roztrzepanym jajku, następnie w mące, lub panierce. Rozgrzać olej na patelni i smażyć w nim ser z każdej strony po około 2 minuty, aż nabierze złotobrązowego koloru. Odsączyć na bibule kuchennej i podawać na lekko podgrzanych talerzach. Plasterki sera powinny być tak usmażone, aby na wierzchu powstała cienka skórka, a w środku ciepłe, ale nie rozpływające się.
Monika Grodzka
(monika.grodzka@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Smażona mozzarella