Różności - Kulinaria

Sól: białe złoto czy biała śmierć?

2010-07-15 21:42:24

Sól, kiedyś droższa od złota, dziś nazywana jest "białą śmiercią". Mimo to niewielu z nas stara się ograniczyć jej spożywanie, które często jest nawet trzykrotnie większe od zalecanej dawki. A przecież nadmierne spożycie soli powoduje liczne choroby, z zaburzeniami sercowo – naczyniowymi na pierwszym miejscu!

Sól towarzyszyła człowiekowi od zawsze. Nie tylko jako przyprawa, ale przede wszystkim jako środek płatniczy. Dowodem na to jest choćby angielskie słowo salary, oznaczające pensję, wynagrodzenie. Pochodzi ono od łańskiego sal wskazując, że  minerał ten był niegdyś używany jako waluta, ze względu na rzadkość występowania i uniwersalność użycia. Także dziś sól, poza funkcją przyprawy, spełnia wiele zadań pomagając każdej pani domu w jej gospodarstwie. Otóż gdy na przykład zostaną nam pojedyncze pończochy nylonowe różniące się odcieniem, można ugotować je w lekko osolonej wodzie, a po wyschnięciu ich kolor będzie taki sam. Natomiast jeśli z naszych butów wydobywa się nieprzyjemny zapach, możemy wsypać do nich odrobinę soli, która powinna wchłonąć pot, a także zakonserwować buty, pozwalając na dłuższe ich użytkowanie. Szczypta soli dodana do jabłek czy bananów zapobiegnie ich żółknięciu, a wsypana do wazonu z kwiatami utrzyma je w dobrej kondycji przez długi czas. Jako środek kosmetyczny, sól może być używana do relaksujących kąpieli, masek zwalczających łupież (skład pasty: filiżanka soli i 5 łyżek stołowych wody) oraz do przywracania kondycji odmrożonym dłoniom.

Jeśli chodzi o tego typu zadania, sól może być używana bez ograniczeń. Jeśli jednak stosujemy ją jako środek spożywczy, najlepiej sprawdzi się zasada: im mniej tym lepiej. Chociaż sól w zalecanej ilości jest nam niezbędna do utrzymania równowagi kwasowo-zasadowej i regulacji gospodarki wodnej, jej nadmierna ilość przyczynia się do zatrzymania wody w organizmie, a to z kolei może owocować nadciśnieniem tętniczym i obrzękami oraz zaburzeniami pracy nerek. Naukowcy podejrzewają też, że sól ma wpływ na powstawanie nowotworów żołądka, cukrzycy typu II, otyłości, powoduje udary mózgu i zwiększa drażliwość systemu nerwowego. Wszystko przez to, że popularna sól spożywcza składa się w 99% z chlorku sodu i jest uboga w mikro- i makroelementy. Na szczęcie nie jesteśmy skazani na dożywotne spożywanie mdłych potraw. Naukowcy w odpowiedzi na realne zapotrzebowanie społeczne stworzyli sól Zdrowy Wybór, czyli wyjątkowy produkt o prawidłowych dla zdrowia proporcjach: zmniejszonej zawartości sodu i zwiększonej zawartości potasu, magnezu i jodu. Zachowuje smak tradycyjnej soli, ale używana zamiast niej pozwoli chronić zdrowie. Produkt ten został wielokrotnie nagrodzony; otrzymał m. in. Godło Eko – Laur Konsumenta w kategorii Sole, wyróżniony został przez Fundację Rozwoju Kardiochirurgii jako produkt spełniający najwyższe standardy oraz objęty został programem profilaktyki zdrowotnej Siła Serca. Stosując sól Zdrowy Wybór możemy być pewni, że dbamy o swoje zdrowie, ale także przyczyniamy się do ochrony życia innych. Część dochodu ze sprzedaży każdej soli Zdrowy Wybór przekazywane jest bowiem na budowę systemu wspomagania serca dla dzieci.

 

ip

Słowa kluczowe: sól, chlorek sodu, sól Zdrowy Wybór
Komentarze
Redakcja dlaStudenta.pl nie ponosi odpowiedzialności za wypowiedzi Internautów opublikowane na stronach serwisu oraz zastrzega sobie prawo do redagowania, skracania bądź usuwania komentarzy zawierających treści zabronione przez prawo, uznawane za obraźliwie lub naruszające zasady współżycia społecznego.
Zobacz także
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

5 powodÃłw, dla ktÃłrych warto jeść banany
5 powodów, dla których warto jeść banany

Niewielu zdaje sobie sprawę z tego, jak zdrowe są banany.

Polecamy
dania wielkanocne
Odchudzić Wielkanoc - o tym, jak lekko zmodyfikować świąteczne menu

Poznajcie kilka przydatnych trików od dietetyka!

durian
Durian z żytniówką, czyli śmiertelnie niebezpieczne połączenie

Dowiedz się więcej na temat zabójczej mieszanki, której znajomość wyceniono na 20 tysięcy złotych!

Ostatnio dodane
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania moÅźe mieć dynia?
Dzień Dyni 2023 - jakie zastosowania może mieć dynia?

Sprawdź, do czego przyda się dynia!

Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłÃłw na poranne posiłki
Co powinno się jeść na śniadanie? 5 pomysłów na poranne posiłki

Zobacz, co jeść, a czego unikać w menu śniadaniowym.

Popularne
spalanie kalorii
Spalanie kalorii

Liczba spalonych kalorii w ciągu 1 godziny wysiłku fizycznego.

Krwawienie po stosunku
Krwawienie po stosunku

Szczęśliwa po stosunku, masz wrażenie jakbyś znajdowała się w raju. Chciałoby się krzyknąć: Chwilo trwaj! Nic nie sprowadzi cię szybciej na Ziemie, jak fakt, iż ...

72 h po...
72 h po...

Co zrobić w sytuacji, gdy odbyłaś stosunek bez zabezpieczenia i obawiasz się zajścia w niechcianą ciążę?