Sorbet truskawkowy z gruszką
2009-10-08 16:14:29Czas przygotowania: ok. 15 minut
Składniki dla 6 osób:
- 450 g mrożonych truskawek (1 opkowanie mrożonek)
- 10 kostek lodu
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- odrobina soku z cytryny
- 1 mała gruszka
Przygotowanie:
Do miksera wsypać kostki lodu, dodać sok z cytryny, zmiksować. Do rozkruszonego lodu dodać zmrożone truskawki, cukier waniliowy oraz cukier puder i ponownie zmiksować. Tym razem na kremową konsystencję. Gotowy sorbet podawać w wysokich pucharkach. Deser udekorować kilkoma cienkimi plastrami gruszki, pokrojonymi najlepiej obieraczką do owoców. Całość skropić kilkoma kroplami cytryny i nie opierać się pysznościom.
Paulina Rosińska
(paulina.rosinska@dlastudent.pl)