Sos szpinakowy z kurczakiem
2009-06-04 11:12:34Składniki:
- Masło
- Mąka
- Mleko
- Cebula
- Czosnek
- Szpinak
- Pierś z kurczaka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Zasypać mąką.
2. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem (dolewać aż otrzymamy gęsty sos)
3. Dodać szpinak (może być zamrożony) i rozdrobniony czosnek. Doprawić pieprzem i solą.
4. Na patelni podsmażyć kurczaka doprawionego solą i pieprzem.
5. Dodać mięso do sosu, wymieszać i podawać, najlepiej z makaronem.
Można dodać do sosu ziarna słonecznika albo prażone pestki dyni. Jeżeli sos jest zbyt gesty, dolać mleka.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- Masło
- Mąka
- Mleko
- Cebula
- Czosnek
- Szpinak
- Pierś z kurczaka
- Sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na maśle zeszklić pokrojoną drobno cebulę. Zasypać mąką.
2. Zasmażkę rozprowadzić mlekiem (dolewać aż otrzymamy gęsty sos)
3. Dodać szpinak (może być zamrożony) i rozdrobniony czosnek. Doprawić pieprzem i solą.
4. Na patelni podsmażyć kurczaka doprawionego solą i pieprzem.
5. Dodać mięso do sosu, wymieszać i podawać, najlepiej z makaronem.
Można dodać do sosu ziarna słonecznika albo prażone pestki dyni. Jeżeli sos jest zbyt gesty, dolać mleka.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)