Surówka „czarna rzepka”
2008-04-01 16:58:05Wielkimi, choć niezdecydowanymi krokami zbliżają się ciepłe, wiosenne dni. Wraz ze zmianą pory roku każda z nas chciałaby się poczuć lekko i świeżo. Zamieńmy ciężkie i treściwe potrawy na dania pełne „lekkości”, witamin i kolorów. Warzywa będą niezbędne do szybkiego i prostego przyrządzenia smacznych surówek.
Składniki:
- 20 dag białej kapusty
- marchewka
- sok z cytryny lub ocet owocowy
- ½ szklanki maślanki
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem
- sól
Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i umyj. Maślankę wymieszaj z 2 łyżkami soku cytrynowego (lub octem) i przypraw solą. Kapustę poszatkuj, a w miarę rozdrabniania łącz z sosem z maślanki. Umytą szczotką marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi otworami i od razu połącz z kapustą. Dodaj pietruszkę i szczypiorek. Surówka świetnie pasuje do mięs i ryb. 1 porcja ma ok. 40 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Składniki:
- 20 dag białej kapusty
- marchewka
- sok z cytryny lub ocet owocowy
- ½ szklanki maślanki
- 3 łyżki posiekanej naci pietruszki ze szczypiorkiem
- sól
Kapustę oczyść z uszkodzonych liści i umyj. Maślankę wymieszaj z 2 łyżkami soku cytrynowego (lub octem) i przypraw solą. Kapustę poszatkuj, a w miarę rozdrabniania łącz z sosem z maślanki. Umytą szczotką marchewkę zetrzyj na tarce z dużymi otworami i od razu połącz z kapustą. Dodaj pietruszkę i szczypiorek. Surówka świetnie pasuje do mięs i ryb. 1 porcja ma ok. 40 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne surówka czarna rzepka biała kapusta marchewka sok z cytryny kulinaria gotowanie