Surówka „miętowa”
2008-04-12 22:38:34Wielkimi, choć niezdecydowanymi krokami zbliżają się ciepłe, wiosenne dni. Wraz ze zmianą pory roku każda z nas chciałaby się poczuć lekko i świeżo. Zamieńmy ciężkie i treściwe potrawy na dania pełne „lekkości”, witamin i kolorów. Warzywa będą niezbędne do szybkiego i prostego przyrządzenia smacznych surówek.
Składniki:
- 50 dag świeżych ogórków
- sok z cytryny
- 4 łyżki drobno posiekanej mięty
- ½ szklanka jogurtu
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w niewielkie słupki i wymieszaj z jogurtem i posiekaną miętą. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Surówka najlepiej pasuje do jajek i drobiu. 1 porcja ma ok. 38 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Składniki:
- 50 dag świeżych ogórków
- sok z cytryny
- 4 łyżki drobno posiekanej mięty
- ½ szklanka jogurtu
Ogórki umyj i obierz ze skórki. Pokrój w niewielkie słupki i wymieszaj z jogurtem i posiekaną miętą. Przypraw do smaku sokiem z cytryny i solą. Surówka najlepiej pasuje do jajek i drobiu. 1 porcja ma ok. 38 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne surówka miętowa kulinaria gotowanie