Surówka z młodej cebulki
2008-04-06 01:39:17Wielkimi, choć niezdecydowanymi krokami zbliżają się ciepłe, wiosenne dni. Wraz ze zmianą pory roku każda z nas chciałaby się poczuć lekko i świeżo. Zamieńmy ciężkie i treściwe potrawy na dania pełne „lekkości”, witamin i kolorów. Warzywa będą niezbędne do szybkiego i prostego przyrządzenia smacznych surówek.
Składniki:
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem (dymki)
- jabłko
- 3 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
- ź szklanki jogurtu
- sok z cytryny lub ocet owocowy
- sól, pieprz
Umyj i pokrój cebulkę w drobną kostkę. Posiekaj szczypior. Wymieszaj wszystko z jogurtem i drobno posiekaną pietruszką. Jabłko umyj i pokrój w kostkę, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem. Wymieszaj z cebulką. Dodaj przyprawy. Surówka ta najlepiej pasuje do ryb. 1 porcja ma ok. 38 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Składniki:
- pęczek młodej cebulki ze szczypiorkiem (dymki)
- jabłko
- 3 łyżki drobno posiekanej naci pietruszki
- ź szklanki jogurtu
- sok z cytryny lub ocet owocowy
- sól, pieprz
Umyj i pokrój cebulkę w drobną kostkę. Posiekaj szczypior. Wymieszaj wszystko z jogurtem i drobno posiekaną pietruszką. Jabłko umyj i pokrój w kostkę, skrapiając sokiem cytrynowym lub octem. Wymieszaj z cebulką. Dodaj przyprawy. Surówka ta najlepiej pasuje do ryb. 1 porcja ma ok. 38 kcal.
Sylwia Stodulska
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne Surówka z młodej cebulki kulinaria gotowanie