Świąteczne pierniczki bez tajemnic [FOTO]
2021-11-30 15:09:47Święta rządzą się swoimi prawami, również do słodyczy. Podczas żadnego ze spotkań rodzinnych nie może zabraknąć ciast, ciastek, czekolady i różnego rodzaju cukierków, a w Boże Narodzenie także pierniczków. Skąd pochodzą, co zrobić, żeby były miękkie i jak je udekorować?
Zobacz też: Pomysły na dekorowanie pierniczków [FOTO] >>
Tradycja pieczenia pierniczków
Historia piernika jest długa. Niektórzy datują jego pierwsze wypieczenie na 2400 r. p.n.e. Inni dopiero na X w. n.e. W Polsce jeszcze 350 lat temu raczyli się nim wyłącznie bogaci kupcy z głównych miast handlowych. Jego rozpowszechnienie nie nastąpiło ze względu na walory smakowe, a raczej za sprawą działań leczniczych korzennych przypraw. Jak to się stało, że uważamy go za jeden z symboli Świąt?
Najprawdopodobniej świąteczne pierniczki przybyły do nas z terenu Niemiec i Holandii, gdzie szczególną popularnością cieszyły się piernikowe chatki. Badacze twierdzą, że inspiracją do ich przygotowywania była baśń o Jasiu i Małgosi. Miały one symbolizować szczęście i dobrobyt bądź tęsknotę za nimi. Nie zmienia to jednak faktu, że aromatyczne ciasteczka zadomowiły się w zachodniej kulturze, a przepisy na ich przygotowanie stanowią rodzinne tradycje przekazywane z pokolenia na pokolenie.
Co zrobić, by zmiękczyć pierniczki?
Piernik mięknie z czasem, dlatego poleca się jego przygotowanie już 2 tygodnie przed świętami. Jeśli jednak nie mieliśmy tej możliwości, to wówczas warto zastosować się do kilku wskazówek. Co ważne, ciasto powinno nabrać wilgoci przed lukrowaniem, więc nie ozdabiajmy go, zanim nie uzyska idealnej miękkości.
Pierniczki mogą chłonąć wilgoć z owoców, dlatego można zamknąć je w puszce lub w słoiku z kawałkiem jabłka. Ważne, aby codziennie go wymieniać, tak aby nie spleśniał nam w trakcie procesu. Tym sposobem uzyskamy miękkie ciastka już w 3-4 dni. Szybszą metodą jest położenie pierniczków na talerzu papierowym i skropienie ich wodą oraz późniejsze przykrycie wilgotnym ręcznikiem papierowym. Całość możemy wsadzić do mikrofalówki na ok. 30 sekund. Procedurę należy powtarzać tak długo, aż otrzymamy perfekcyjną konsystencję.
Świąteczne dodatki do pierniczków
Aromat przypraw wykorzystywanych podczas pieczenia pierniczków sprawia, że kojarzą nam się stricte ze Świętami. Aby jednak urozmaicić nieco ich smak i wygląd, można dodatkowo je dekorować. Jakie są najpopularniejsze dodatki do pierniczków? Najczęściej wymienia się: biały lub kolorowy lukier, płynną czekoladę, jadalne barwniki, ozdoby z cukru i brokat lub cekiny (choć akurat tych nie powinniśmy spożywać, a jedynie stosować jako element dekoracyjny).
Zobacz też: Najpopularniejsze ozdoby świąteczne do domu >>
KK
fot. Nicole Michalou z Pexels
źródło: youtube.com/c/5minutoweSztuczki
Świąteczne pierniczki - inspiracje, wzory i smaki [ZOBACZ GALERIĘ]