Świeże zioła, które pasują do pizzy
2023-12-06 11:37:18Pizza od samego początku swojego istnienia była serwowana w towarzystwie ziół, a dokładniej świeżych lub suszonych mieszanek sporządzonych na bazie roślin o znanych i cenionych właściwościach. Tak jest również dzisiaj – listki świeżej bazylii lub rukoli często pojawiają się na słynnym placku i podkreślają smak dania. Sprawdź, jakie świeże zioła najlepiej pasują do pizzy!
Świeża bazylia
Bazylia pojawiła się na pizzy w autorskim przepisie neapolitańskiego restauratora Rafaele Esposito, który w swoim lokalu gościł królową Małgorzatę Sabaudzką. To właśnie dla niej przygotował pizzę w narodowych barwach Włoch. Mozzarella symbolizowała biel, sos z soczystych pomidorów czerwień, natomiast zieleń występowała pod postacią świeżej, aromatycznej bazylii. Tak powstała klasyczna pizza margherita, która znajduje się w menu każdej współczesnej pizzerii, choć nie wszędzie jeden ze składników stanowi świeża bazylia. Sprawdź ofertę Domino's Pizza na stronie https://www.dominospizza.pl/
Bazylia to jednoroczna roślina o charakterystycznym, mocnym aromacie. Ma orzeźwiający smak, który pasuje zarówno do pizzy mięsnej, jak i wegetariańskiej. Świeże listki bazylii doskonale komponują się z sosem pomidorowym i różnymi rodzajami sera. W tej formie zioło należy dodać do pizzy już po upieczeniu. Suszona bazylia z kolei to doskonały dodatek do sosu pomidorowego.
Świeża rukola
Równie ostrym i wyrazistym smakiem charakteryzuje się rukola. To kolejna roślina, którą w formie świeżych listków możesz dodać do wielu rodzajów popularnego dania. Podłużne listki doskonale sprawdzą się w pizzy z kurczakiem lub zestawem warzyw w greckim stylu (pomidory, oliwki itp.). Oprócz walorów smakowych rukola ma wiele prozdrowotnych właściwości, m.in.:
- ma dużą ilość błonnika pokarmowego, który poprawia trawienie i zapewnia uczucie sytości na dłuższy czas;
- wykazuje działanie przeciwnowotworowe dzięki zawartym w niej przeciwutleniaczom (antyoksydantom), które bronią organizm przed różnego rodzaju drobnoustrojami;
- wysoka zawartość żelaza pomaga zapobiegać anemii.
Świeża roszponka
Na pizzach serowych lub mięsnych mogą znaleźć się także świeże liście roszponki. Roślina ta występuje na terenie całej Polski, jednak dopiero w ubiegłym stuleciu zaczęto ją uprawiać. Nie ma specjalnych wymagań glebowych ani klimatycznych, dlatego możesz hodować ją w ogródku lub w doniczce, by korzystać z jej walorów smakowych i prozdrowotnych, kiedy tylko chcesz!
W porównaniu z rukolą czy bazylią roszponka ma dużo łagodniejszy smak, jednak w niczym nie ustępuje im pod względem wartości prozdrowotnych. Liście tej rośliny zawierają betakaroten, czyli substancję, która wspomaga prawidłowe funkcjonowanie wzroku i wspiera leczenie łuszczycy.
Świeże oregano
Oregano ma intensywny i nieco gorzkawy smak, dlatego powinno pojawiać się na pizzy w umiarkowanej ilości. Wystarczy kilka listków świeżego zioła, by podkreślić i nieco „przełamać” łagodny smak klasycznej margherity czy pizzy serowej. Roślina ta również ma korzystny wpływ na zdrowie – m.in. wspomaga produkcję soków żołądkowych, zapobiega wzdęciom, zwalcza zgagę i przynosi ulgę przy bólach żołądkowych.
Artykuł Partnera
fot. Pexels