Tęcza smaków
2008-08-15 21:27:18ŻÓŁTE
I POMARAŃCZOWE
W tym kolorze: cytryny, dynie, morele, kukurydza, marchewka, pomarańcze.
Warto bo: są doskonałym, naturalnym źródłem witaminy C, która zabezpiecza przed anemią. Są również doskonałym antyoksydantem, który chroni nas przed chorobami serca. Zawierają beta-karoten, który wspomaga opalanie skóry i chroni ją przed utratą blasku i starzeniem się.
Jak dołączyć do naszej diety: Szczególnie latem, ramach przekąski warto skusić się na pomarańcza niż zjadać puste kalorie w postaci batonika. W ciepłe dni doskonale smakuje schłodzony, świeży sok z marchewki, który można już kupić w sklepie bez inwestycji w sokowirówkę.
CZERWONE
W tym kolorze: maliny, żurawina, wiśnie, arbuz, rzodkiewki, pomidor, papryka.
Warto bo: Już nasze babcie stosowały sok z malin na przeziębienie i grypę. Żurawina działa korzystnie na układ moczowy- wspomaga procesy antyoksydacyjne i wzmacnia odporność organizmu. Arbuz zawiera aż 92 % wody, dlatego też dobrze gasi pragnienie. Działa również przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Jak dołączyć do naszej diety: Jeśli nie lubisz ciężki potraw na noc zamień kanapki z szynką na kilka kawałków arbuza- dzięki polepszaniu przemiany materii wpływa korzystnie na układ pokarmowy- nie będziesz czuła się „ciężko”. Kiedy nie masz czasu na porządne śniadanie zrób szybką przekąskę- pokrój pomidora na plasterki, posyp świeżą bazylią, przypraw i polej oliwą z oliwek.
FIOLETY
W tym kolorze: porzeczki, śliwki, winogrona, borówki.
Warto bo: Winogrona poprawiają wygląd skóry- wydaje się świeża i odżywiona. Porzeczka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Działa również doskonale na układ trawienny dzięki zawartości błonnika. Śliwki zawierają składniki odżywcze i są niskokaloryczne.
Jak dołączyć do naszej diety: Winogrona czy śliwki łatwo dołączyć do naszej diety w postaci zdrowych przekąsek. Można również kupować naturalne jogurty i robić z nich owocowe koktajle. W lecie dobrym pomysłem są również ciasta z dodatkiem świeżych owoców.
ZIELENIE
W tym kolorze: sałata, fasola, brokuły, groszek, kiwi.
Warto bo: Fasola posiada bardzo dużo wartości odżywczych. Wywar z jej strąków działa moczopędnie. Wspomaga również działania uodparniające układ moczowy, a szczególnie pęcherz moczowy. Owoce kiwi są bogate w witaminę, witaminę D, witaminy z grupy B, kwas cytrynowy i karoteny.
Jak dołączyć do naszej diety: Do dania głównego zaserwujcie sałatę z ogórkiem i pomidorem do pary. W upalne lato królują soczyste i szybkie w przygotowaniu sałatki owocowe- bez kiwi się nie obędzie. Groszek zawsze się przyda. Można nawet pokusić się o zjedzenie go solo ;)
Zdrowe przekąski to kolorowe przekąski!
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
I POMARAŃCZOWE
W tym kolorze: cytryny, dynie, morele, kukurydza, marchewka, pomarańcze.
Warto bo: są doskonałym, naturalnym źródłem witaminy C, która zabezpiecza przed anemią. Są również doskonałym antyoksydantem, który chroni nas przed chorobami serca. Zawierają beta-karoten, który wspomaga opalanie skóry i chroni ją przed utratą blasku i starzeniem się.
Jak dołączyć do naszej diety: Szczególnie latem, ramach przekąski warto skusić się na pomarańcza niż zjadać puste kalorie w postaci batonika. W ciepłe dni doskonale smakuje schłodzony, świeży sok z marchewki, który można już kupić w sklepie bez inwestycji w sokowirówkę.
CZERWONE
W tym kolorze: maliny, żurawina, wiśnie, arbuz, rzodkiewki, pomidor, papryka.
Warto bo: Już nasze babcie stosowały sok z malin na przeziębienie i grypę. Żurawina działa korzystnie na układ moczowy- wspomaga procesy antyoksydacyjne i wzmacnia odporność organizmu. Arbuz zawiera aż 92 % wody, dlatego też dobrze gasi pragnienie. Działa również przeciwzmarszczkowo, tonizująco i ściągająco, pomaga przy leczeniu stanów zapalnych skóry i zajadów.
Jak dołączyć do naszej diety: Jeśli nie lubisz ciężki potraw na noc zamień kanapki z szynką na kilka kawałków arbuza- dzięki polepszaniu przemiany materii wpływa korzystnie na układ pokarmowy- nie będziesz czuła się „ciężko”. Kiedy nie masz czasu na porządne śniadanie zrób szybką przekąskę- pokrój pomidora na plasterki, posyp świeżą bazylią, przypraw i polej oliwą z oliwek.
FIOLETY
W tym kolorze: porzeczki, śliwki, winogrona, borówki.
Warto bo: Winogrona poprawiają wygląd skóry- wydaje się świeża i odżywiona. Porzeczka jest bardzo dobrym źródłem witaminy C. Działa również doskonale na układ trawienny dzięki zawartości błonnika. Śliwki zawierają składniki odżywcze i są niskokaloryczne.
Jak dołączyć do naszej diety: Winogrona czy śliwki łatwo dołączyć do naszej diety w postaci zdrowych przekąsek. Można również kupować naturalne jogurty i robić z nich owocowe koktajle. W lecie dobrym pomysłem są również ciasta z dodatkiem świeżych owoców.
ZIELENIE
W tym kolorze: sałata, fasola, brokuły, groszek, kiwi.
Warto bo: Fasola posiada bardzo dużo wartości odżywczych. Wywar z jej strąków działa moczopędnie. Wspomaga również działania uodparniające układ moczowy, a szczególnie pęcherz moczowy. Owoce kiwi są bogate w witaminę, witaminę D, witaminy z grupy B, kwas cytrynowy i karoteny.
Jak dołączyć do naszej diety: Do dania głównego zaserwujcie sałatę z ogórkiem i pomidorem do pary. W upalne lato królują soczyste i szybkie w przygotowaniu sałatki owocowe- bez kiwi się nie obędzie. Groszek zawsze się przyda. Można nawet pokusić się o zjedzenie go solo ;)
Zdrowe przekąski to kolorowe przekąski!
Kinga Matoga
(kinga.matoga@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Tęcza smaków