Tostowe gniazdka z jajkiem
2008-11-25 09:18:57Składniki:
- pół kg szpinaku
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego)
- 2 ząbki czosnku
- masło
- pieprz Cayenne
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do stworzenia tej przekąski potrzebujemy tylko kilka chwil i odrobinę cierpliwości. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to musimy go dokładnie opłukać, posiekać i blanszować. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, aby pozostała woda odparowała, a liście nabrały maślanego aromatu. Masę szpinakową doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Kawałki chleba tostowego układamy na blasze do pieczenia. Masę rozkładamy na kromkach, formując gniazdka. W środek gniazdek szpinakowych wbijamy po jednym jajku. Ponownie doprawiamy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekamy, aż jajko się zetnie. Podajemy z sosem czosnkowym, w którym możemy maczać kawałki tostów.
Joanna Madajewska
(joanna.madajewska@dlastudenta.pl)
- pół kg szpinaku
- 4 jajka
- 4 kromki chleba tostowego (najlepiej pełnoziarnistego)
- 2 ząbki czosnku
- masło
- pieprz Cayenne
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do stworzenia tej przekąski potrzebujemy tylko kilka chwil i odrobinę cierpliwości. Jeżeli używamy świeżego szpinaku to musimy go dokładnie opłukać, posiekać i blanszować. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy szpinak, aby pozostała woda odparowała, a liście nabrały maślanego aromatu. Masę szpinakową doprawiamy czosnkiem, pieprzem, solą i gałką muszkatołową. Kawałki chleba tostowego układamy na blasze do pieczenia. Masę rozkładamy na kromkach, formując gniazdka. W środek gniazdek szpinakowych wbijamy po jednym jajku. Ponownie doprawiamy przyprawami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C i zapiekamy, aż jajko się zetnie. Podajemy z sosem czosnkowym, w którym możemy maczać kawałki tostów.
Joanna Madajewska
(joanna.madajewska@dlastudenta.pl)