Wasabi – dla zawodowców
2008-04-19 12:04:07Mało kto wie, że pierwszy człon w tytule filmu „Wasabi: Hubert zawodowiec” oznacza jadalny korzeń rośliny, który można stosować jako przyprawę do wielu dań. Można używać go tak samo jak zwykłego chrzanu. Jest jednak od niego o wiele ostrzejszy i należy bardzo uważać, aby nie przesadzić z ilością. Niezbędny w przyrządzaniu sushi i sashimi (sposób serwowania surowych ryb, krojonych w kostkę lub w paski, z dodatkiem przypraw). Zielony przysmak można także znaleźć w postaci pasty w tubce.
Propozycja podania
Puree z ziemniaków, sera z dodatkiem wasabi
- ziemniaki
- 0,5 kg wasabi
- pasta wasabi
- 150 g twarożku o wilgotnej, kremowej konsystencji, np. koziego
Obrane i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z twarożkiem i wasabi do smaku. Podawać na gorąco, od razu po wymieszaniu.
Martyna Wasiak
(martyna.wasiak@dlastudenta.pl)
Propozycja podania
Puree z ziemniaków, sera z dodatkiem wasabi
- ziemniaki
- 0,5 kg wasabi
- pasta wasabi
- 150 g twarożku o wilgotnej, kremowej konsystencji, np. koziego
Obrane i ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę, wymieszać z twarożkiem i wasabi do smaku. Podawać na gorąco, od razu po wymieszaniu.
Martyna Wasiak
(martyna.wasiak@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne sushi wasabi kulinaria gotowanie