Wielkanoc doskonała
2008-03-12 20:42:27Święta wielkanocne kojarzą nam się nie tylko z kolorowymi pisankami i mokrym Śmigusem Dyngusem, ale również z mnóstwem pysznego jedzenia. Zgodnie ze staropolską tradycją na świątecznym stole, zastawionym szynkami, sałatkami i innymi smakołykami, nie może zabraknąć również domowych wypieków, a przede wszystkim – popularnej wielkanocnej baby. Niestety – jej przygotowanie w odpowiedniej formie sprawia często wiele trudności, które ostatecznie skłaniają nas do zakupu gotowego ciasta w sklepie.
W tym roku jednak wcale nie musi tak być. Przystępując do świątecznych przygotowań zaopatrzmy się w Papier do pieczenia PACLAN – jego udoskonalona formuła sprawi, że raz na zawsze zapomnimy o problemach związanych z przywieraniem ciasta do blachy i przypaleniem go od spodu. Wysoka jakość tego pokrytego dwustronną warstwą silikonu papieru pozwala uniknąć konieczności smarowania blachy tłuszczem i jej późniejszego szorowania. Wyłożyć możemy nim także formę na babkę – przygotowanie tej królowej wielkanocnych stołów nie będzie już kojarzone z uciążliwościami, lecz wyłącznie z aromatycznym zapachem i niezwykłą urodą tego tradycyjnego, domowego ciasta.
Baba wielkanocna z orzechami
- 6 dkg mąki ziemniaczanej,
- 6 dkg mąki pszennej,
- 6 jajek,
- 0.75 szkl. cukru pudru,
- sok z cytryny,
- lukier,
- kilka orzechów włoskich.
Jajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy sok z cytryny do utartej masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Mieszając wsypujemy przesianą mąką. Formę wykładamy Papierem do pieczenia Paclan i napełniamy ciastem. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C i pieczemy babkę ok. 40 min. Kiedy ciasto przybierze złoty kolor, wyciągamy je z piekarnika i formy. Następnie lukrujemy i dekorujemy połówkami orzechów.
Papier do pieczenia PACLAN: 8m x 38cm, cena: ok. 4,45 zł
Informacja prasowa