Wiśniowy mus na biszkoptach
2009-08-27 13:17:51- Duże opakowanie biszkoptów
- ¾ kostki masła
- 0,6 kg wiśni
- 9 łyżek cukru
- 4 serki homogenizowane
- Szklanka śmietanki słodkiej
- 6 łyżek żelatyny
Wykonanie:
1. Biszkopty kładziemy, na uprzednio wysmarowanej masłem, foremce.
2. Zalewamy je stopionym, przestudzonym masłem.
3. Wstawiamy do lodówki.
4. Wiśnie płuczemy, usuwamy ogonki i pestki. Miksujemy blenderem, przecieramy przez sitko. Dodajemy cukier i miksujemy jeszcze 2 minuty.
5. Śmietankę ubijamy. Dodajemy do niej serki.
6. Łączymy z wiśniami.
7. Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. Przestudzoną dodajemy do masy wiśniowej.
8. Odstawiamy do stężenia.
9. Tężejącą masę wlewamy do foremki. Wciskamy całe, umyte wiśnie. Kładziemy do lodówki na 4 godziny.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)