Właściwości śliwek
2017-09-12 12:28:12Jesień przynosi nam sporo dobrodziejstw. Jednym z nich są śliwki, które kojarzą się nam z odchodzącym latem i ostatnimi promykami słońca. Owoce te są skarbnicą witamin i minerałów, wpływają korzystnie na nasz organizm i dodają energii. Śliwki nie bez powodu mają wielu fanów, w końcu to właśnie z nich można zrobić najsmaczniejsze przetwory i konfitury, a śliwkowymi ciastami objada się prawie każdy. Przepisy ze śliwek są niezwykle popularne i zdecydowanie królują jesienią w naszych kuchniach.
Dobryczynne działanie śliwek
Śliwki świetnie sprawdzą się przy regulacji trawienia. Jeśli skarżymy się na zaparcia, to właśnie te owoce są rewelacyjnym, naturalnym sposobem na to, aby zniwelować ten niemiły problem. Innym plusem śliwek jest fakt, że obniżają cholesterol, a także pomagają w leczeniu prostaty.
Śliwki w kuchni
Śliwki są bardzo popularne w kuchni. Ich zastosowanie w kulinariach jest niezwykle szerokie. Zarówno w daniach wytrawnych, jak i w deserach owoce te znajdują swoje miejsce wręcz idealnie. Śliwki świetnie sprawdzają się jako element ciast, tart i ciasteczek. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z pieczywem i deserami, a sok śliwkowy nie tylko rewelacyjnie pasuje do herbaty, czy innych napojów, ale wzmacnia kości i działa kojąco na nasze nerwy, spowodowane stresem.
Suszone śliwki
Bardzo popularne są również suszone śliwki, które bardzo często spożywane są jako zdrowa przekąska w ciągu dnia. Suszone śliwki są bogactwem polifenoli, zawierają sporo błonnika i innych właściwości odżywczych. Są stosowane przez osoby chore przewlekle, ponieważ wspomagają proces odbudowy organizmu. Należy jednak pamiętać, że suszone owoce tego typu są wysoko kaloryczne, dlatego warto ograniczać ich spożycie, jeśli chcemy cieszyć się nienaganną figurą.
gol
fot. pixabay.com