Zielona czy czarna herbata - co lepiej pić?
2020-02-03 12:51:17Herbata to świetny napój na każdą okazję. Jednocześnie elegancki, ale i przystępny. Pozwala miło odetchnąć, orzeźwić się w pracy, czy też uporać się z posiłkiem. Nie bez powodu tak wiele osób po nią sięga, a jak się okazuje - może ona też mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie! Trzeba tylko odpowiednio wybrać jej rodzaj… którą herbatę najlepiej pić?
Zobacz też: smaczne dodatki do herbat>>
Zielona i czarna herbata - badania naukowe
Naukowcy z Chin związani z organizacją zajmującą się badaniem ryzyka występowania i prewencją miażdżycy, zbadali wpływ picia herbaty na zdrowie. Próbę stanowiło 100 tys. 902 ludzi, których wyniki, w celu uzyskania wymiernych rezultatów, obserwowane były od 1998 roku.
Uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy, pod względem tego, jak często piją oni herbatę. Pierwsza grupa składała się z sympatyków tego napoju, którzy raczą się nią co najmniej 3 razy w tygodniu. Reszta badanych to ludzie, którzy piją herbatę rzadko (mniej niż 3 razy w tygodniu) lub wcale.
Z obserwacji naukowców wynika, że u osób regularnie pijących zieloną herbatę, występuje o 25% niższe ryzyko występowania problemów z sercem oraz innych czynników zagrażających życiu, takich jak udary. Co ciekawe, podobne korzyści nie wystąpiły u osób, które piły klasyczną, czarną herbatę, choć badanych sympatyków tego napoju było o wiele mniej, a w związku z niższą próbą, ten wynik może nie do końca oddawać rzeczywisty stan rzeczy.
Co jednak pozostaje niezmienne, to fakt, że wykazano bardzo dużą wartość zielonej herbaty dla zdrowia. Wyniki ich badań zostały opublikowane w międzynarodowym czasopiśmie naukowym European Journal of Preventive Cardiology (Link do artykułu: https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2047487319894685)
Zielona herbata kontra czarna
Powodów, dla których zielona herbata może się sprawdzać lepiej niż czarna jest kilka. Przede wszystkim, zielona herbata jest bogatym źródłem polifenoli, które pomagają walczyć z nadciśnieniem i zaburzeniami gospodarki lipidowej. Jest to coś, czego brakuje herbacie czarnej, gdyż ta w procesie fermentacji (któremu zawdzięcza swój kolor i walory smakowe) traci te związki.
W obydwu herbatach występuje za to teina, która nas pobudza, ale też i podnosi nasze ciśnienie. Zielona herbata jednak posiada jej mniej, dzięki czemu nie będzie wywoływać takich jego skoków, jak jej czarna odpowiedniczka.
Wygląda więc na to, że zielona herbata jest świetnym uzupełnieniem diety, pod wieloma względami lepszym, niż herbata czarna. Nie oznacza to jednak, że najbardziej powszechna wersja herbaty jest zła. Dzieli ona wiele zalet ze swoją mniej sfermentowaną alternatywą - wspomaga trawienie i odchudzanie, oraz pomaga się zrelaksować i uspokoić. Obydwie też świetnie smakują. Bez względu więc na to, czy interesuje nas ich wpływ na zdrowie czy ich walory smakowe, warto dać im szansę.
KSK
fot. pexels.com
Źródła: universal-sci.com; zdrowie.dziennik.pl; wikipedia.org; journals.sagepub.com