Wodzionka
2008-08-12 16:12:21Wodzianka to prosta, ale wbrew pozorom bardzo smaczna zupa śląska. Ostatnio stała się popularna dzięki filmikowi rozpowszechnionemu w Internecie. Ponieważ miałam okazję jeść taką zupę nie raz, postanowiłam podać Wam na nią przepis.
Składniki:
- kilka kromek chleba (najlepiej czerstwego)
- łyżka masła
- sól
- czosnek
- wrzątek
Przygotowanie:
1. Chleb kroimy w kostkę (niezbyt drobną) i wrzucamy do miseczki.
2. Dodajemy łyżkę masła i posiekany czosnek. Posypujemy odrobiną soli.
3. Całość zalewamy wrzątkiem. Gotowe!
To oczywiście najprostsza wersja tej zupy. Można zamiast soli dodać przyprawę do zup w płynie (Maggi), można też wkroić do zupy kiełbasę lub dodać kostkę rosołową.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Składniki:
- kilka kromek chleba (najlepiej czerstwego)
- łyżka masła
- sól
- czosnek
- wrzątek
Przygotowanie:
1. Chleb kroimy w kostkę (niezbyt drobną) i wrzucamy do miseczki.
2. Dodajemy łyżkę masła i posiekany czosnek. Posypujemy odrobiną soli.
3. Całość zalewamy wrzątkiem. Gotowe!
To oczywiście najprostsza wersja tej zupy. Można zamiast soli dodać przyprawę do zup w płynie (Maggi), można też wkroić do zupy kiełbasę lub dodać kostkę rosołową.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne zupy zupa wodzionka