Wyborne kulki serowe idealne do piwa i wina
2009-01-27 12:49:11Wyborne kulki serowe idealne do piwa i wina
Jeśli masz zamiar zaprosić na wieczór znajomych świetnym dodatkiem do piwa lub wina będą serowe kulki, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a robią wrażenie na gościach i dodają smaczku każdemu spotkaniu.
Co będzie potrzebne?
- żółty ser (może być od razu tarty)
- serek kanapkowy (może być paprykowy, cebulkowy lub ziołowy)
A do posypki:
- orzeszki ziemne (słone lub paprykowe)
- chipsy
- w ramach urozmaicenia mogą być także: wiórki kokosowe, papryka słodka lub cynamon
Zaczynamy od połączenia tartego sera z serkiem - wystarczy wymieszać je na masę, która będzie na tyle gęsta, żeby można było z niej formować kulki. Masa nie musi być zbyt ostra jeśli do otoczki będziesz używać orzeszków lub chipsów o smaku papryki, ale jeśli będą to orzeszki słone możesz dodać troszkę papryki lub pieprzu.
Orzeszki i chipsy mielimy lub zgniatamy łyżką na drobne grudki. Możemy je ze sobą połączyć, ale bardziej urozmaicone będą kulki w jednorodnej posypce, jeśli będzie kilka rodzajów.
Formujemy kulki nie większe od pralinek czekoladowych (na jeden kęs). Każdą kulkę od razu po uformowaniu otaczamy w orzeszkach lub chipsach i odkładamy na talerzyk.
Kiedy wszystkie będą gotowe, wstawiamy talerz do lodówki na około 2 godziny. Podajemy chłodne, kiedy przyjdą goście, ponieważ gdy zbyt długo stoją w cieple robią się znów miękkie. Serwujemy oczywiście z piwem lub winem.
Smacznego i udanej zabawy!!!
Agnieszka Zięba
(agnieszka.zieba@dlastudenta.pl)
Jeśli masz zamiar zaprosić na wieczór znajomych świetnym dodatkiem do piwa lub wina będą serowe kulki, które są łatwe i szybkie w przygotowaniu, a robią wrażenie na gościach i dodają smaczku każdemu spotkaniu.
Co będzie potrzebne?
- żółty ser (może być od razu tarty)
- serek kanapkowy (może być paprykowy, cebulkowy lub ziołowy)
A do posypki:
- orzeszki ziemne (słone lub paprykowe)
- chipsy
- w ramach urozmaicenia mogą być także: wiórki kokosowe, papryka słodka lub cynamon
Zaczynamy od połączenia tartego sera z serkiem - wystarczy wymieszać je na masę, która będzie na tyle gęsta, żeby można było z niej formować kulki. Masa nie musi być zbyt ostra jeśli do otoczki będziesz używać orzeszków lub chipsów o smaku papryki, ale jeśli będą to orzeszki słone możesz dodać troszkę papryki lub pieprzu.
Orzeszki i chipsy mielimy lub zgniatamy łyżką na drobne grudki. Możemy je ze sobą połączyć, ale bardziej urozmaicone będą kulki w jednorodnej posypce, jeśli będzie kilka rodzajów.
Formujemy kulki nie większe od pralinek czekoladowych (na jeden kęs). Każdą kulkę od razu po uformowaniu otaczamy w orzeszkach lub chipsach i odkładamy na talerzyk.
Kiedy wszystkie będą gotowe, wstawiamy talerz do lodówki na około 2 godziny. Podajemy chłodne, kiedy przyjdą goście, ponieważ gdy zbyt długo stoją w cieple robią się znów miękkie. Serwujemy oczywiście z piwem lub winem.
Smacznego i udanej zabawy!!!
Agnieszka Zięba
(agnieszka.zieba@dlastudenta.pl)