Wykorzystanie „resztek” jedzenia
2009-01-14 10:54:43Nierzadko się zdarza, że w lodówce zalegają nam resztki różnych produktów, na które nie mamy ochoty albo pomysłu. Kawałek kiełbasy, sera, reszta wczorajszego obiadu… Wszystko to można zużyć przygotowując proste i pyszna dania! No i pozbędziemy się poczucia, że znowu zmarnowaliśmy jedzenie.
1. Resztki sera (żółtego, topionego, pleśniowego). Jeżeli nie mamy ochoty zjadać sera tradycyjnie z pieczywem, polecam sos serowy do makaronu. Wlewamy mleko do garnka i wrzucamy pokrojone na kawałki sery (lub jeden rodzaj sera). Mieszamy aż sery się rozpuszczą. Ważne, żeby mleka nie było zbyt dużo, bo sos będzie za rzadki. Ser żółty można też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki lub zupy. Można włożyć kawałek sera do kotletów mielonych lub po prostu zrobić tosty.
2. Kawałek kiełbasy. Warto pokroić go w kawałki i podsmażyć z cebulką i pieczarkami. Podawać z ryżem lub pieczywem. Można też zrobić leczo, krojąc w plasterki i dusząc z papryką, cukinią i pomidorami. Podsmażona kiełbasa doskonale smakuje z ziemniakami. Robiąc pieczeń, można nożem zrobić otwór w mięsie i wetknąć w niego kawałek kiełbasy. Szybkim i prostym daniem jest pokrojenie kiełbasy bardzo drobniutko, podsmażenie i podawanie z żurkiem (spokojnie możemy użyć dobrego żurku z torebki). Możemy dorzucić do tego jajko ugotowane na twardo.
3. Ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie ziemniaki są doskonałe do sałatki ziemniaczanej. Tylko nie zapomnijmy włożyć ich poprzedniego dnia do lodówki! Ziemniaki „z dnia poprzedniego”, jeżeli nie były rozgotowane, zazwyczaj jest o wiele łatwiej kroić. Ja kroję je w plasterki, dodaję drobno pokrojoną cebulkę, ogórek konserwowy i majonez. Doprawiam i już! Innym sposobem na zużycie takich ziemniaków jest pokrojenie ich w plastry, podsmażenie na patelni i zalanie roztrzepanym jajkiem. Można je też zalać żurkiem lub barszczem białym.
4. Ryż. Jeżeli nie jest przesolony, proponuję zjeść go na słodko z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem (całość na ciepło). Słony ryż możemy dodać do zupy (np. pomidorowej) lub zrobić z niego sałatkę (np. dodając warzywa z puszki i majonez)
5. Makaron. Ja najchętniej pozostały makaron odgrzewam na patelni z odrobiną masła i posypuję cukrem. Możemy do tego dodać jeszcze twaróg. Podobnie jak ryż, makaron możemy wykorzystać przygotowując zupę lub sałatkę. Proponuję też podsmażenie makaronu na oliwie z czosnkiem i podanie z sałatką z pomidorów i parmezanem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
1. Resztki sera (żółtego, topionego, pleśniowego). Jeżeli nie mamy ochoty zjadać sera tradycyjnie z pieczywem, polecam sos serowy do makaronu. Wlewamy mleko do garnka i wrzucamy pokrojone na kawałki sery (lub jeden rodzaj sera). Mieszamy aż sery się rozpuszczą. Ważne, żeby mleka nie było zbyt dużo, bo sos będzie za rzadki. Ser żółty można też zetrzeć na tarce i dodać do sałatki lub zupy. Można włożyć kawałek sera do kotletów mielonych lub po prostu zrobić tosty.
2. Kawałek kiełbasy. Warto pokroić go w kawałki i podsmażyć z cebulką i pieczarkami. Podawać z ryżem lub pieczywem. Można też zrobić leczo, krojąc w plasterki i dusząc z papryką, cukinią i pomidorami. Podsmażona kiełbasa doskonale smakuje z ziemniakami. Robiąc pieczeń, można nożem zrobić otwór w mięsie i wetknąć w niego kawałek kiełbasy. Szybkim i prostym daniem jest pokrojenie kiełbasy bardzo drobniutko, podsmażenie i podawanie z żurkiem (spokojnie możemy użyć dobrego żurku z torebki). Możemy dorzucić do tego jajko ugotowane na twardo.
3. Ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie ziemniaki są doskonałe do sałatki ziemniaczanej. Tylko nie zapomnijmy włożyć ich poprzedniego dnia do lodówki! Ziemniaki „z dnia poprzedniego”, jeżeli nie były rozgotowane, zazwyczaj jest o wiele łatwiej kroić. Ja kroję je w plasterki, dodaję drobno pokrojoną cebulkę, ogórek konserwowy i majonez. Doprawiam i już! Innym sposobem na zużycie takich ziemniaków jest pokrojenie ich w plastry, podsmażenie na patelni i zalanie roztrzepanym jajkiem. Można je też zalać żurkiem lub barszczem białym.
4. Ryż. Jeżeli nie jest przesolony, proponuję zjeść go na słodko z roztopionym masłem, cukrem i cynamonem (całość na ciepło). Słony ryż możemy dodać do zupy (np. pomidorowej) lub zrobić z niego sałatkę (np. dodając warzywa z puszki i majonez)
5. Makaron. Ja najchętniej pozostały makaron odgrzewam na patelni z odrobiną masła i posypuję cukrem. Możemy do tego dodać jeszcze twaróg. Podobnie jak ryż, makaron możemy wykorzystać przygotowując zupę lub sałatkę. Proponuję też podsmażenie makaronu na oliwie z czosnkiem i podanie z sałatką z pomidorów i parmezanem.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)