Zapiekane bułeczki
2008-01-19 22:39:55Świeże bułeczki każdy lubi, dwudniowe bułki już nie smakują jak świeże, nie mówiąc o starszych. Jest jednak sposób by przywrócić im świeżość. Włożenie bułki do kuchenki mikrofalowej sprawi, że będzie ona miękka, ale nie chrupiąca. Najlepiej zatem ułożyć bułeczki na blaszce do pieczenia, lekko je skropić wodą i wstawić do nagrzanego do ok. 150 stopni piekarnika na kilka minut. Można też zrobić z nich zapiekanki. Użyć możemy:
- masła (może być czosnkowe)
- przecieru pomidorowego
- salami
- sera żółtego
- tymianku lub oregano
- obranego ze skórki pomidora
1. Przekrojone bułeczki smarujemy masłem (można też oliwą z oliwek) i przecierem pomidorowym.
2. Następnie kładziemy salami, ser i pomidor (w dowolnej kolejności).
3. Posypujemy całość tymiankiem lub oregano i wkładamy do pieca (ok. 170 stopni). Zapiekamy aż ser się ładnie rozpuści.
Wskazówka:
Pomidor możemy obrać na dwa sposoby. Można sparzyć go wrzątkiem i wtedy skórka wręcz sama odchodzi, można też „przejechać” po całym pomidorze tępą stroną noża i następnie (już ostrą stroną) obrać go ze skórki.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
- masła (może być czosnkowe)
- przecieru pomidorowego
- salami
- sera żółtego
- tymianku lub oregano
- obranego ze skórki pomidora
1. Przekrojone bułeczki smarujemy masłem (można też oliwą z oliwek) i przecierem pomidorowym.
2. Następnie kładziemy salami, ser i pomidor (w dowolnej kolejności).
3. Posypujemy całość tymiankiem lub oregano i wkładamy do pieca (ok. 170 stopni). Zapiekamy aż ser się ładnie rozpuści.
Wskazówka:
Pomidor możemy obrać na dwa sposoby. Można sparzyć go wrzątkiem i wtedy skórka wręcz sama odchodzi, można też „przejechać” po całym pomidorze tępą stroną noża i następnie (już ostrą stroną) obrać go ze skórki.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne zapiekane bułeczki bułka bułki kulinaria gotowanie