Chleb z jajkiem
2008-01-18 22:38:55Porcja dla 1 osoby.
Składniki:
- 5 kromek chleba,
- 2-3 jajka,
- 2-3 łyżki mleka,
- cebula, szczypior,
- plasterek wędliny i/lub sera,
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia,
- olej/oliwa (do smażenia).
Czy niejednokrotnie bywało tak, że po zajrzeniu do lodówki okazywało się, że mamy w niej tylko jajka, mleko, plasterek mięsa lub sera? W dodatku ostatnie kromki chleba pochodziły sprzed dwóch dni, a ze szlachetnych warzyw pozostawała nam w koszyku samotna cebula, wypuszczająca pędy zielonego szczypioru? Jeżeli w takiej sytuacji nie mamy czasu na spożywcze wycieczki lub nie odnajdziemy w pobliżu kogoś, kto mógłby zostać obarczony tym zacnym obowiązkiem, musimy uaktywnić w sobie kulinarnego McGivera. Rozbijamy w naczyniu jajka, dolewamy odrobinę mleka. Składniki ubijamy, przyprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jesteśmy zasobni w większą ilość przypraw, bezwzględnie polecam bazylię). Wędlinę, ser, cebulę, szczypior drobno kroimy i dodajemy do jajek. Rozgrzewamy olej na patelni. Zanurzamy kromki chleba w jajecznej miksturze, a następnie obsmażamy z obydwu stron. Hmm ..., jesteśmy uratowani? Smacznego!
Kamila Ochędzan
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Składniki:
- 5 kromek chleba,
- 2-3 jajka,
- 2-3 łyżki mleka,
- cebula, szczypior,
- plasterek wędliny i/lub sera,
- przyprawy: pieprz, sól, bazylia,
- olej/oliwa (do smażenia).
Czy niejednokrotnie bywało tak, że po zajrzeniu do lodówki okazywało się, że mamy w niej tylko jajka, mleko, plasterek mięsa lub sera? W dodatku ostatnie kromki chleba pochodziły sprzed dwóch dni, a ze szlachetnych warzyw pozostawała nam w koszyku samotna cebula, wypuszczająca pędy zielonego szczypioru? Jeżeli w takiej sytuacji nie mamy czasu na spożywcze wycieczki lub nie odnajdziemy w pobliżu kogoś, kto mógłby zostać obarczony tym zacnym obowiązkiem, musimy uaktywnić w sobie kulinarnego McGivera. Rozbijamy w naczyniu jajka, dolewamy odrobinę mleka. Składniki ubijamy, przyprawiamy solą i pieprzem (jeżeli jesteśmy zasobni w większą ilość przypraw, bezwzględnie polecam bazylię). Wędlinę, ser, cebulę, szczypior drobno kroimy i dodajemy do jajek. Rozgrzewamy olej na patelni. Zanurzamy kromki chleba w jajecznej miksturze, a następnie obsmażamy z obydwu stron. Hmm ..., jesteśmy uratowani? Smacznego!
Kamila Ochędzan
(dlastudentki@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne chleb z jajkiem jajko kulinaria gotowanie