Deser czekoladowy
2009-05-20 13:56:10- 2 jajka
- 200ml śmietany kremówki 30-36%
- 5 łyżek cukru
- 1 tabliczka czekolady deserowej
- ź szklanki espresso lub mocnej kawy
Przygotowanie:
1. Oddzielamy żółtka od białek. Do żółtek dodajemy 2 łyżki cukru i ucieramy. Do białek dodajemy 2 łyżki cukru i ubijamy na sztywną pianę.
2. Kremówkę ubijamy na sztywno.
3. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej (najlepiej włożyć ją do metalowego naczynia, np. miski i postawić na garnku z gotującą się wodą)
4. Do roztopionej czekolady wlewamy espresso (kawę) z 1 łyżką cukru i mieszamy dokładnie.
5. Czekoladę mieszamy z żółtkami, dodajemy do bitej śmietany i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy pianę z białek i bardzo delikatnie, ale dokładnie mieszamy.
6. Krem przekładamy ozdobnych szklanek lub kieliszków (polecam te do Martini!) i wstawiamy na kilka godzin do lodówki, żeby deser stężał.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)