Z jakich powodów warto jeść banany?
2022-10-21 12:17:00Dobrze zbilansowana dieta jest podstawą zdrowego stylu życia. W codziennym menu nie powinno zabraknąć różnego rodzaju pełnowartościowych produktów, w tym również owoców. Szczególnie banany stanowią ciekawe urozmaicenie posiłków. Jakie korzyści niesie ze sobą ich regularne spożywanie?
Zobacz też: Dlaczego warto jeść dynię?
Wartości odżywcze i lecznicze bananów
Banany, podobnie zresztą jak inne owoce i warzywa, bywają pomocne przy różnego rodzaju dolegliwościach i schorzeniach. Przede wszystkim są wyjątkowo łagodne dla przewodu pokarmowego. Rzadko wywołują reakcje alergiczne, dlatego są jednymi z pierwszych dodatków, jakimi urozmaica się posiłki dla niemowląt. Warto też wspomnieć o ich pozytywnym wpływie na układ krążenia. Zawarty w nich potas skutecznie reguluje ciśnienie tętnicze krwi. Poza tym wiele osób spożywa je wieczorami, aby w ten sposób ułatwić sobie zasypianie. Banany są bowiem doskonałym źródłem tryptofanu, czyli aminokwasu, z którego wytwarza się w organizmie serotonina, mająca wpływ na dobre samopoczucie i zdrowy, mocny sen. Jedną z niekwestionowanych zalet tych owoców jest także to, że w dużej mierze przyczyniają się do poprawy pamięci i koncentracji. Wspominając o wartościach bananów, nie należy zapominać o tym, że świetnie wpływają na regenerację organizmu. Z tego względu dobrze jest włączyć je zwłaszcza do posiłków po treningach, aby dodać szybkiego zastrzyku energii dla zmęczonych mięśni.
Jakie dania i przekąski można zrobić z bananów?
Podobno w kuchni podczas gotowania jedynym ograniczeniem jest tylko wyobraźnia. W przypadku bananów pomysłów na ich przygotowanie z pewnością nie zabraknie. Można je podawać w rozmaitych formach i poddawać licznym obróbkom. Wielu osobom te owoce kojarzą się przede wszystkim z chlebkiem bananowym. Pomimo nazwy nie ma on jednak nic wspólnego z tradycyjnym pieczywem, ponieważ jest o wiele bardziej wilgotny i słodszy. Szczególnym powodzeniem cieszą się też odżywcze koktajle i smoothie. Równie ciekawym rozwiązaniem jest zrobienie bananowych chipsów lub placuszków, które sprawdzą się świetnie z dodatkiem orzechów oraz ulubionej konfitury. Dla odmiany można także pokusić się o stworzenie nieco mniej oczywistych połączeń. Curry lub kurczak przyrządzane z dodatkiem bananów nie należą do często serwowanych dań. Nie zmienia to jedna faktu, że ich smak z pewnością jest wyjątkowy i stanowią one dobrą alternatywę dla tradycyjnych przekąsek.
WG
fot. pixabay
Źródło: polki.pl, akademiasmaku.pl