Inspiracje rosyjską wiśnią
2010-10-18 13:56:48Zainspirowana rosyjską tradycją herbata Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture stała się zachętą do stworzenia potraw, których jest składnikiem. Smak herbaty z wiśnią odnajdziemy w naleśnikach, pierożkach, sosach i marynatach.
Naleśniki aromatyzowane wiśnią nadziewane wędzonym łososiem
Ilość dla 4 osób
• 300 ml mleka
• 200 g mąki
• 2 jaja
• 3 łyżki oleju
• 200 g twarożku
• 400 g wędzonego łososia
• 2 saszetki Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture
Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 200ml wrzątku, wystudzić. Mleko, mąkę, napar herbaciany, jaja wymieszać na jednolite ciasto, olej i usmażyć naleśniki. Naleśniki posmarować serem, ułożyć na nich plastry wędzonego łososia, zawinąć rulony. Podawać pokrojone na kawałki.
Łosoś pieczony na sałatce z buraków
Ilość dla 4 osób
• 500 g filetu z łososia
• 2-3 buraki
• 2 ogórki małosolne
• 1 jabłko
• 1 czerwona cebula
• sól, pieprz, majeranek
• cukier
• olej
• świeża mięta
• 2 saszetki Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture
Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 200ml wrzątku, wystudzić. Naparem zalać pokrojonego na porcję łososia, odstawić na kilka godzin. Buraki ugotować, wystudzić, obrać, pokroić w paski. Dodać pokrojone w paski pozostałe składniki, łyżkę oleju, doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, majerankiem, cukrem, wymieszać. Łososia piec 10 min. w temp. 150 st. Podawać na sałatce z dodatkiem świeżej mięty.
Placki ziemniaczane z herbacianymi borowikami
Ilość dla 4 osób
• 1kg ziemniaków
• 2-3 łyżki mąki
• 2 jaja
• 300 g borowików
• 200 ml śmietanki 30%
• rozmaryn
• sól, pieprz
• masło
• olej
• 2 saszetki Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture
Ziemniaki obrać zetrzeć na grubej tarce, dodać mąkę, jaja, łyżeczkę rozmarynu, doprawić solą i pieprzem dokładnie wymieszać. Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 150 ml wrzątku. Borowiki podsmażyć na maśle, wlać napar herbaciany, śmietankę, gotować kilka min do uzyskania konsystencji sosu, doprawić solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego formować placki, smażyć na oleju, podawać z borowikami.
Pierożki z wątróbką i wiśniami pieczone w herbacianej glazurze
Ilość dla 4 osób
• 400 g wątróbek drobiowych
• 1 op. ciasta francuskiego
• 100g wiśni bez pestek
• 1 jajo
• cynamon
• pieprz
• 1 saszetka Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture
Wątróbki obsmażyć na mocno rozgrzanym oleju, dodać wiśnie, doprawić pieprzem, wymieszać. Herbatę Irving Tea Planet Russian Cherry Confiture zaparzyć w 100ml wrzątku, wystudzić, połączyć z rozkłóconym jajkiem, dodać szczyptę cynamonu. Z ciasta francuskiego wycinać krążki, nakładać na nie farsz z wątróbek, formować pierożki. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować herbacianą glazurą. Piec 20 min. w temp. 180 st.
ip