Japońska kanapka podbija Polskę
2015-08-21 10:19:59Miłośnicy sushi będą zachwyceni. Przyszła bowiem moda na japońskie onigiri. Te ciekawe kanapki podbijają powoli rynek na całym świecie. Czas więc pożegnać nudne bułki z serem, które mogą zostać zastąpione japońskimi smakołykami.
Japonia słynie z zamiłowania do ryżu. Z niego też często robione są kanapki, które są niezwykle popularne w tym kraju, a sława o nich rozszerza się na cały świat. Obecnie onigiri jest najbardziej powszechną przekąską w Japonii. Podstawą do zrobienia takiej kanapki jest oczywiście klasyczny, japoński ryż, który używany jest również do sushi. Sama nazwa oznacza "ściskanie", tak więc onigiri to kolokwialnie mówiąc ściśnięty ryż. Na jedną kanapkę przypada około tyle ryżu, ile mieści się w dłoni. Ryż jest formowany i zazwyczaj zawijany w wodorosty nori. Onigiri jest przyrządzana przeważnie na słono. Można do niej dodać łososia, tykwę, awokado. Rewelacyjnie smakuje z kurczakiem i sosem teriyaki. Tradycyjna kanapka powinna zawierać marynowaną śliwkę, ikrę lub rybę.
gol
fot. Wikipedia Commons