Ketchup z chili
2008-09-12 09:13:46Składniki:
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli jodowanej
- 10 strąków konserwowanej ostrej papryczki
- 120 ml octu
- 100 g cukru
- kilka kropli sosu tabasco
Przygotowanie:
Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone drobno pomidory i razem zagotować. Doprawić solą, cukrem i octem. Razem gotować na średnim ogniu około 20 minut. Strąki chili drobno pokroić i razem z tabasco dodać do masy pomidorowej. Wszystkie składniki utrzeć w mikserze, przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Podawać z mięsem, ryżem, albo warzywami.
Monika Grodzka
(monika.grodzka@dlastudenta.pl)
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 2 duże cebule
- 2 duże ząbki czosnku
- 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki soli jodowanej
- 10 strąków konserwowanej ostrej papryczki
- 120 ml octu
- 100 g cukru
- kilka kropli sosu tabasco
Przygotowanie:
Obrać cebulę i czosnek, pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie. Dodać pokrojone drobno pomidory i razem zagotować. Doprawić solą, cukrem i octem. Razem gotować na średnim ogniu około 20 minut. Strąki chili drobno pokroić i razem z tabasco dodać do masy pomidorowej. Wszystkie składniki utrzeć w mikserze, przetrzeć przez sito i gotować na małym ogniu, aż masa zgęstnieje. Podawać z mięsem, ryżem, albo warzywami.
Monika Grodzka
(monika.grodzka@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne ketchup z chili