Naleśniki z tuńczykiem
2008-06-29 10:47:46Składniki:
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia
Farsz:
- 2 puszki tuńczyka
- woreczek ryżu
- czerwona papryka
- dwa świeże pomidory
- kukurydza
- świeża zielona pietruszka
- ser żółty
- jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. Do miski wlewamy mleko i dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem, aż do otrzymania lejącego się ciasta.
4. Jeśli ciasto jest za gęste lub za rzadkie należy dodać odpowiednio mleka lub mąki.
5. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Farsz:
1. Gotujemy ryż, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do rozdrobnionego tuńczyka dodajemy kukurydzę, pokrojoną paprykę, pomidory pokrojone w drobne kawałeczki, posiekaną zieloną pietruszkę, kawałek startego sera, przyprawy.
3. Farsz zawijamy w usmażone wcześniej naleśniki, które następnie smażymy obtoczone w jajku i bułce tartej na małym ogniu.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
Ciasto naleśnikowe:
- 2 szklanki mąki
- 2 szklanki mleka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- oliwa do smażenia
Farsz:
- 2 puszki tuńczyka
- woreczek ryżu
- czerwona papryka
- dwa świeże pomidory
- kukurydza
- świeża zielona pietruszka
- ser żółty
- jajko
- bułka tarta
- oliwa z oliwek
- przyprawy: pieprz, sól
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą.
2. Do miski wlewamy mleko i dodajemy wcześniej wymieszaną mąkę.
3. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie mikserem, aż do otrzymania lejącego się ciasta.
4. Jeśli ciasto jest za gęste lub za rzadkie należy dodać odpowiednio mleka lub mąki.
5. Smażymy na rozgrzanej patelni z odrobiną oliwy.
Farsz:
1. Gotujemy ryż, odstawiamy do wystygnięcia.
2. Do rozdrobnionego tuńczyka dodajemy kukurydzę, pokrojoną paprykę, pomidory pokrojone w drobne kawałeczki, posiekaną zieloną pietruszkę, kawałek startego sera, przyprawy.
3. Farsz zawijamy w usmażone wcześniej naleśniki, które następnie smażymy obtoczone w jajku i bułce tartej na małym ogniu.
Alicja Kielan
(alicja.kielan@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne naleðniki z tunczykiem kulinaria gotowanie