Paszteciki z kapustą i pieczarkami
2008-01-05 17:09:14Składniki:
- opakowanie gotowego, surowego ciasta francuskiego
- 2 szklanki kwaśnej kapusty kiszonej bez marchewki
- 6 dużych pieczarek
- 2 średniej wielości cebule
- 1 jajko
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy kapustę. Wkładamy ją na 10 minut do wody i moczymy. Po wyciągnięciu siekamy pieczarki: połowę ścieramy na tarce na grubych oczkach, drugą część kroimy najpierw na pół a później w plastry. W tym czasie na patelnie wrzucamy dwie drobno posiekane cebulki, solimy i czekamy aż się lekko zrumienią. Gdy to nastąpi dodajemy pieczarki, wszystko mieszamy, dodajemy pieprzu, po czym dusimy przez około 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie oddajemy pokrojoną kapustę, mieszamy i smażymy przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Pod koniec zmniejszamy ogień i wlewamy jedno roztrzepane jajko. Mieszamy dopóki jajko się dokładnie nie rozprowadzi. Tak przygotowany farsz odkładamy do ostygnięcia.
Ciasto wykładamy i wałkujemy (grubość ok. 2 mm) po czym kroimy je na kwadraty o długości ok. 7-8 cm. Na środek kwadracików wkładamy łyżkę farszu, łapiemy za krawędzie i składamy w kopertę, zagniatając na czubku. Tak przygotowane paszteciki układamy na blasze uprzednio nasmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Celsjusza. Pieczemy dopóki ciasto się ładnie nie zrumieni.
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawanska@dlastudenta.pl)
- opakowanie gotowego, surowego ciasta francuskiego
- 2 szklanki kwaśnej kapusty kiszonej bez marchewki
- 6 dużych pieczarek
- 2 średniej wielości cebule
- 1 jajko
- pieprz, sól
Przygotowanie:
Najpierw przygotujemy kapustę. Wkładamy ją na 10 minut do wody i moczymy. Po wyciągnięciu siekamy pieczarki: połowę ścieramy na tarce na grubych oczkach, drugą część kroimy najpierw na pół a później w plastry. W tym czasie na patelnie wrzucamy dwie drobno posiekane cebulki, solimy i czekamy aż się lekko zrumienią. Gdy to nastąpi dodajemy pieczarki, wszystko mieszamy, dodajemy pieprzu, po czym dusimy przez około 5 minut pod przykryciem. Po tym czasie oddajemy pokrojoną kapustę, mieszamy i smażymy przez 5 minut, doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Pod koniec zmniejszamy ogień i wlewamy jedno roztrzepane jajko. Mieszamy dopóki jajko się dokładnie nie rozprowadzi. Tak przygotowany farsz odkładamy do ostygnięcia.
Ciasto wykładamy i wałkujemy (grubość ok. 2 mm) po czym kroimy je na kwadraty o długości ok. 7-8 cm. Na środek kwadracików wkładamy łyżkę farszu, łapiemy za krawędzie i składamy w kopertę, zagniatając na czubku. Tak przygotowane paszteciki układamy na blasze uprzednio nasmarowanej olejem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. Celsjusza. Pieczemy dopóki ciasto się ładnie nie zrumieni.
Ewa Szarawańska
(ewa.szarawanska@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne paszteciki z kapustą i pieczarkami pasztet kapusta pieczarki kulinaria gotowanie