Pasztet z cukinii
2008-09-07 13:11:03Składniki:
- 3 szklanki startej na grubej tarce cukinii
- 25 dag sera żółtego (również startego na tarce)
- 3 cebule
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki oleju
- 4 jaja
- sól
- pieprz kolorowy
- majeranek
Wykonanie:
1. Cukinie obieramy, myjemy i ucieramy na grubej tarce. Nadmiar soku odciskamy. Tak samo ucieramy ser żółty i 3 cebule.
2. Dodajemy bułkę tartą i olej. Żółtka oddzielamy od białka i wrzucamy do cukinii. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy.
3. Wymieszaną masę układamy do foremki keksówki (wysmarowanej uprzednio masłem).
4. Z białek i odrobiny soli ubijamy pianę. Następnie smarujemy pianą białkową wierzch masy. Wyrównujemy nożem.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C około godziny (pasztet trzeba doglądać i „badać” czy ma już chrupką wierzchnią skorupkę, która jest zrumieniona).
6. Podajemy na zimno jako doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy na gorąco wraz z sosem oraz ryżem czy makaronem.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
- 3 szklanki startej na grubej tarce cukinii
- 25 dag sera żółtego (również startego na tarce)
- 3 cebule
- 1,5 szklanki bułki tartej
- 1/3 szklanki oleju
- 4 jaja
- sól
- pieprz kolorowy
- majeranek
Wykonanie:
1. Cukinie obieramy, myjemy i ucieramy na grubej tarce. Nadmiar soku odciskamy. Tak samo ucieramy ser żółty i 3 cebule.
2. Dodajemy bułkę tartą i olej. Żółtka oddzielamy od białka i wrzucamy do cukinii. Dokładnie mieszamy i dodajemy przyprawy.
3. Wymieszaną masę układamy do foremki keksówki (wysmarowanej uprzednio masłem).
4. Z białek i odrobiny soli ubijamy pianę. Następnie smarujemy pianą białkową wierzch masy. Wyrównujemy nożem.
5. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200C około godziny (pasztet trzeba doglądać i „badać” czy ma już chrupką wierzchnią skorupkę, która jest zrumieniona).
6. Podajemy na zimno jako doskonały dodatek do kanapek, sałatek czy na gorąco wraz z sosem oraz ryżem czy makaronem.
Magdalena Kubik
(magdalena.kubik@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: Pasztet z cukinii cukinia