Przetwory, czyli lato zamknięte w słoiku
2015-09-01 11:25:36Owoce i warzywa przypominają nam lato, którego czas nieubłagalnie mija. Jest jednak sposób, aby cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Przetwory nadadzą słonecznego wyrazu każdej potrawie, kiedy przyjdą chłodniejsze dni.
Konfitury, dżemy... i inne powidła
Zastanawialiście się pewnie nie raz, czy dżem to to samo, co powidło, czy konfitura to dżem itd itd... Otóż każde z wcześniej wymienionych przygotowuje się w trochę inny sposób. Różnią się również zawartością cukru. Do przygotowania dżemu użyjemy całych owoców, lub ich części, do których dodajemy sporą ilość cukru. Możemy również dodać syrop. Całość gotujemy dużo krócej niż np. marmoladę. A to za sprawą większej ilości cukru, którego używamy do produkcji dżemu. Składnikiem, który jest przydatny ale nie obowiązkowy jest pektyna lub żelatyna. Zagęszczą one produkt i nadadzą odpowiednią konsystencję. W Polsce bardzo popularne są dżemy truskawkowe, porzeczkowe, czy brzoskwiniowe.
Konfitury są szczególnymi przetworami. Do ich przygotowania potrzebujemy bowiem dobrze wyselekcjonowanych owoców i warzyw, do których dodajemy syrop cukrowy lub sok z winogron, który wcześniej zagęszczamy. Konfitury przechowujemy w małych słoiczkach, które możemy dodatkowo ozdobić kolorowymi zakrętkami, "czapeczkami" z materiału, lub możemy je przewiązać ozdobnym sznurkiem, bądź wstążeczką. Tego typu przetworu, wykonane przez nas osobiście mogą być doskonałym prezentem dla bliskich i idealną ozdobą spiżarni.
Powidła przygotowujemy zazwyczaj ze śliwek, których nie musimy dodatkowo słodzić. Do tych mniej słodkich, pod koniec smażenia, bądź pieczenia, możemy dodać odrobinę cukru. Bardzo ciekawym sposobem na aromatyczne powidła jest dodanie do nich laski wanilii, cynamonu lub innych przypraw.
Dżem z pomidora?
Przetwory możemy zrobić nie tylko ze standardowych składników. Wiele osób eksperymentuje w kuchni. Dla osób, którym znudził się pospolity, truskawkowy dżem, polecamy niestandardowe smaki. Bardzo ciekawym aromatem odznacza się dżem z zielonych pomidorów, który jest powszechnie używany w kuchni włoskiej. Aby podkreślić smak owoców, dodajemy do nich sok z cytryny. Ciekawymi przetworami są konfitury z ogórków zielonych. Na pewno zaskoczymy wszystkich gości, którzy spróbują naszych wypieków, przełożonych takim nietypowym składnikiem. Marmolada cebulowa, zwana czatnejem cebulowym idealnie sprawdzi się jako dodatek do sera i mięsa. Takie przetwory najlepiej przygotować z czerwonej cebuli, do której dodajemy jabłka i oczywiście cukier. Ciekawy smak czatneja nada charakter każdej potrawie.
Chłodne wieczory ze smakiem lata
Przygotowane późnym latem i jesienią przetwory idealnie wkomponują się w zimniejsze dni. Gorąca herbata z dodatkiem konfitury będzie świetnym napojem, który umili nam np. poranne śniadanie. Dżemy, powidła, marmolady są dobrym dodatkiem do ciast, ciasteczek. Możemy przekładać nimi torty i inne wypieki. Szczególni smakosze przetworów będą oczywiście zjadać je prosto ze słoika i nie będa potrzebować do konsumpcji żadnych dodatków. A to za sprawą smaku lata, który przypomina ciepłe, słoneczne dni.
gol
fot. pixabay.com