Skąd pochodzą makaroniki?
Historia nie do końca francuskich smakołyków
2021-08-06 12:17:40Makaroniki od dekady zdobywają coraz większą rzeszę fanów w Polsce. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że na zachodzie cieszą się popularnością już od stuleci. Sprawdźcie, skąd tak naprawdę pochodzą makaroniki i dlaczego o miano ich twórców walczą zarówno Francuzi, Hiszpanie, jak i Włosi.
Zobacz też: Przepisy na zdrowe posiłki i fit słodycze >>
Prawdziwa historia makaroników
Mówiąc o makaronikach, mamy na myśli dwa okrągłe ciasteczka migdałowe, które łączy śmietankowy krem. Mogą mieć różne kolory i smaki, a ich rozmiar nie powinien przekraczać 5 cm średnicy. Tymczasem, okazuje się, że ten charakterystyczny smakołyk nie zawsze przyjmował obecną formę.
Według różnorodnych źródeł makaroniki były robione we Włoszech i w Kraju Basków (Hiszpania) już od XIV, a nawet i VIII wieku. Niestety nie ma jednoznacznej odpowiedzi na pytanie o pochodzenie pierwszych z nich. Wiadomo, że był to zwyczajny deser biedniejszych mieszkańców miast i okolicznych wiosek, który z biegiem lat zmienił się w ulubiony przysmak bogatych kupców. Ich podstawową formą były małe okrągłe ciasteczka, wypiekane z dostępnych na południu orzechów: włoskich, laskowych i oczywiście migdałów. Z zewnątrz miały być kruche i chrupiące, natomiast wewnątrz powinny rozpływać się w ustach. Najważniejszą kwestią było to, aby podczas ich przygotowywania nie dodawać mąki, która mogłaby zniszczyć starannie dopracowaną konsystencję.
Od kiedy możemy mówić o francuskich makaronikach?
W XVI wieku makaroniki dotarły do Francji wraz z Katarzyną Medycejską — przyszłą żoną króla Henryka II. To właśnie dzięki niej zyskały popularność wśród francuskich dworzan. Nie bez przyczyny 200 lat później stały się ulubionym przysmakiem Marii Antoniny. Jednakże to wciąż nie były znane nam obecnym kształtem, kolorami i formą smakołyki.
Francuskie czy Paryskie makaroniki?
Dlaczego w takim razie makaroniki uznaje się za flagowy deser wysublimowanej kuchni francuskiej? Odpowiedź jest dość oczywista, to właśnie Francuzi, a raczej jeden Paryżanin, nadali im rozpoznawalne dzisiaj cechy. W 1830 roku, w nieistniejącej już dziś cukierni, połączono dwa ciastka słodkim dodatkiem. W ten sposób zainicjowano nową epokę podawania makaroników — Paris Macaron.
Warto jednak pamiętać, że oficjalnym odkrywcą współczesnych makaroników jest Pierre Desfontaines (cukiernik firmy Ladurée). W 1930 roku jako pierwszy skleił dwa ciastka migdałowe z kremem śmietankowym, tworząc prawdziwą bazę pod innowacje dzisiejszych artystów cukierniczych. Obecnie możemy spotkać makaroniki w przeróżnych kolorach, wzorach i smakach, a wyścig o miano ich mistrza wciąż nie pozostał rozstrzygnięty.
Zobacz też: Owocowe śniadania latem >>
KK
Fot. S. Hermann & F. Richter z Pixabay