Wiosenne śniadanie
2008-03-29 22:15:39Pewnie nie raz słyszałaś, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Nie ma co na nim żałować, ponieważ to właśnie śniadanie nakręca metabolizm. Gdy pogoda jest bardziej wiosenna niż zimowa, warto pokusić się o prawdziwie wiosenne śniadanko, które doda energii na resztę dnia.
Do przygotowania śniadania dla dwóch osób (dla Ciebie i ukochanego, bo w końcu wiosna to pora zakochanych), potrzebne będą:
- jajka, po 2 na osobę
- 2 duże pomidory
- duży zielony ogórek
- papryka żółta lub pomarańczowa
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- majonez
- jogurt naturalny
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku.
Jajka musisz ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Następnie sos: majonez i jogurt naturalny wymieszaj w stosunku 2 części majonezu, 1 część jogurtu. Dodaj łyżeczkę musztardy do smaku, i następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Rzodkiewki i paprykę należy pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić część z nasionami. Pozostały miąższ możesz również pokroić w niewielką kostkę. Ogórki oczywiście trzeba obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ tak jak poprzednio możesz pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Obrane już jajka przekrój na pół, lekko dopraw do smaku tak jak lubisz, a następnie polej sosem. Posyp je obficie pokrojonymi warzywami i szczypiorkiem. Można również od razu wymieszać pokrojone warzywa z sosem i nakładać na jajka – mieszanka powinna mieć dosyć luźną konsystencję. Ważne, aby szczypiorek był na wierzchu jako dekoracja.
Takie śniadanie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez problemu przyrządzisz porcję dla dwóch osób przed wyjściem do pracy lub na uczelnię. Nie tylko śniadania, ale i każdy posiłek, przystrajaj wiosennymi warzywami. Smacznego!
Natalia Mucha
(natalia.mucha@dlastudenta.pl)
Do przygotowania śniadania dla dwóch osób (dla Ciebie i ukochanego, bo w końcu wiosna to pora zakochanych), potrzebne będą:
- jajka, po 2 na osobę
- 2 duże pomidory
- duży zielony ogórek
- papryka żółta lub pomarańczowa
- pęczek rzodkiewek
- pęczek szczypiorku
- majonez
- jogurt naturalny
- łyżeczka musztardy
- sól, pieprz do smaku.
Jajka musisz ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Następnie sos: majonez i jogurt naturalny wymieszaj w stosunku 2 części majonezu, 1 część jogurtu. Dodaj łyżeczkę musztardy do smaku, i następnie wymieszaj wszystko dokładnie. Rzodkiewki i paprykę należy pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki, wykroić część z nasionami. Pozostały miąższ możesz również pokroić w niewielką kostkę. Ogórki oczywiście trzeba obrać, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ tak jak poprzednio możesz pokroić w kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa włóż do miski, dopraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj. Obrane już jajka przekrój na pół, lekko dopraw do smaku tak jak lubisz, a następnie polej sosem. Posyp je obficie pokrojonymi warzywami i szczypiorkiem. Można również od razu wymieszać pokrojone warzywa z sosem i nakładać na jajka – mieszanka powinna mieć dosyć luźną konsystencję. Ważne, aby szczypiorek był na wierzchu jako dekoracja.
Takie śniadanie jest szybkie i łatwe w przygotowaniu. Bez problemu przyrządzisz porcję dla dwóch osób przed wyjściem do pracy lub na uczelnię. Nie tylko śniadania, ale i każdy posiłek, przystrajaj wiosennymi warzywami. Smacznego!
Natalia Mucha
(natalia.mucha@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne wiosenne śniadanie wiosenne kulinaria gotowanie