Wiosenny twarożek
2007-12-27 17:01:01Odwiedzając ostatnio osiedlowy warzywniak zauważyłam rzodkiewki. Nie ukrywam – nieco mnie ten widok zdziwił (w końcu to grudzień), ale jeszcze bardziej zaskoczyła mnie ich bardzo niska cena. Kupiłam zatem pęczek rzodkiewki, szczypiorek i koperek i postanowiłam przygotować w grudniu wiosenny twarożek.
Oprócz szczypiorku, rzodkiewek i koperku potrzeba jeszcze:
- twarogu
- śmietany
- majonezu
- ew. chrzanu
- soli, pieprzu (najlepiej ziołowego)
Szczypiorek i koperek siekamy, rzodkiewkę trzemy na tarce. Tak przygotowane warzywa mieszamy dokładnie z resztą składników. Majonezu i śmietany dodajemy tyle, aby konsystencja była łatwa do rozsmarowania na pieczywie. Chrzanu dodajemy do smaku. Aby urozmaicić twarożek można dodać jajko na twardo albo wetrzeć świeży ogórek.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Oprócz szczypiorku, rzodkiewek i koperku potrzeba jeszcze:
- twarogu
- śmietany
- majonezu
- ew. chrzanu
- soli, pieprzu (najlepiej ziołowego)
Szczypiorek i koperek siekamy, rzodkiewkę trzemy na tarce. Tak przygotowane warzywa mieszamy dokładnie z resztą składników. Majonezu i śmietany dodajemy tyle, aby konsystencja była łatwa do rozsmarowania na pieczywie. Chrzanu dodajemy do smaku. Aby urozmaicić twarożek można dodać jajko na twardo albo wetrzeć świeży ogórek.
Monika Grzesica
(monika.grzesica@dlastudenta.pl)
Słowa kluczowe: przepisy kulinarne wiosenny twarożek kulinaria gotowanie