Włącz szparagi do menu - kulinarne inspiracje
2013-05-08 13:09:43Maj to nie tylko sezon grillowy, ale również czas na szparagi. Warto wprowadzić je do wiosennego menu, bo są smaczne, zdrowe i… zalicza się je do najlepszych afrodyzjaków! Przedstawiamy 3 kulinarne inspiracje - omlet z szynką i szparagami, tartę ze szparagami oraz szparagi w cieście francuskim.
Omlet z szynką, szparagami i sosem serowym
Składniki:
- 5-6 szt. szparagów zielonych
- 4 plasterki szynki parzonej
- 2 łyżeczki masła
- 3 jajka
- 1 garść młodego szpinaku
- sól, pieprz do smaku
- Sos serowy Tarsmak
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i gotować w osolonej wodzie ze szczyptą cukru ok. 8 minut. Szynkę pokroić w kostkę, krótką chwilę podsmażyć na łyżce masła, a następnie dodać szparagi. Do miseczki wybić jajka, doprawić solą, pieprzem i energicznie roztrzepać trzepaczką. Dodać posiekany szpinak, wymieszać i usmażyć na wolnym ogniu z obu stron na łyżeczce masła. Na gorącego omleta wyłożyć szparagi z szynką, polać sosem serowym i zwinąć.
Szparagi w cieście francuskim
Składniki:
- 1 pęczek szparagów zielonych
- boczek wędzony parzony w plasterkach (na 3 szparagi 2 plastry)
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- Sos tatarski Premium marki Tarsmak
- 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
Wykonanie:
Szparagi umyć, odciąć zdrewniałe końcówki i obrać do połowy. Zawinąć po 3 szparagi w podwójny plaster boczku, a następnie całość owinąć paskiem ciasta francuskiego. Tak przygotowane szparagi ułożyć na blaszce. Szparagi posmarować olejem, a ciasto rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 °C do momentu, aż ciasto nabierze złotego koloru. Podawać z Sosem tatarskim Premium Tarsmak.
Tarta ze szparagami i sosem czosnkowym
Składniki:
Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 3-4 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Wykonanie:
Zagnieść ciasto, uprzednio siekając masło z mąką. Ciasto włożyć do zamrażalnika na 30 minut.
Pozostałe składniki:
- 1 szklanka sera żółtego tarkowanego
- 300 ml słodkiej śmietanki 18%
- 1 jajko
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżeczka masła
- szparagi
- Sos czosnkowy Tarsmak
Wykonanie:
Ciasto rozwałkować i wyłożyć na wysmarowaną masłem formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 190 °C na około 10 minut. Jajko roztrzepać, połączyć ze śmietanką i doprawić do smaku solą i pieprzem. Na przestudzone ciasto wyłożyć żółty ser i szparagi. Całość zalać śmietanką z jajkiem. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 °C do uzyskania złocistego koloru (około 30-40 minut). Tartę podawać z Sosem czosnkowym Tarsmak.
Przepisy zostały przygotowane przez Roberta Muzyczkę, Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy.
ip