Cukinia zapiekana z mozarellą, pomidorami i bazylią
Przekąski bezglutenowe na wiosnęPrezentujemy pięć wiosennych przekąsek pozbawionych glutenu, a dzięki temu zdrowych i smakowitych.
Przekąski bezglutenowe na wiosnę »Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Cukinię przepołowić, łyżeczką wydrążyć nasiona. Cukinię doprawić solą, pieprzem, posmarować startym czosnkiem, oprószyć suszonym oregano i skropić oliwą. Delikatnie podziurkować widelcem miąższ nie uszkadzając skórki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry i wstawić do piekarnika. Piec przez 25 minut.
Na podpieczonej cukinii ułożyć na przemian pomidora i mozzarellę. Doprawić solą morską, świeżo zmielonym pieprzem, suszonym oregano i opcjonalnie świeżym oregano (można też posypać tartym parmezanem) i wstawić do piekarnika na ok. 13 minut, do czasu aż ser się roztopi. Skropić oliwą i posypać świeżą bazylią.