Mini pizzetki z bakłażana
Przekąski bezglutenowe na wiosnęPrezentujemy pięć wiosennych przekąsek pozbawionych glutenu, a dzięki temu zdrowych i smakowitych.
Przekąski bezglutenowe na wiosnę »Piekarnik nagrzać do 210 stopni C. Bakłażana pokroić na plastry, ułożyć na dużej blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, natrzeć przepołowionym czosnkiem, doprawić solą, pieprzem, posypać suszonym oregano oraz listkami świeżego tymianku i skropić oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut.
Każdy plasterek podpieczonego bakłażana posmarować łyżką gorącego sosu pomidorowego i posypać tartym serem. Położyć obrane, pokrojone w kosteczkę i odsączone z soku pomidory, dodać rozdrobnioną gorgonzolę, doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym oregano. Opcjonalnie dodać posiekaną cebulę i papryczkę chili. Zapiekać przez ok. 10 minut. Posypać listkami świeżej bazylii.
Wskazówki:
Sos pomidorowy robimy taki jak do pizzy, ze świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki. Można go też pominąć i pozostać tylko przy świeżych pomidorach.
Zamiast kroić pomidora w kosteczkę można pokroić go na plasterki. Można też użyć pomidorków koktajlowych.