szybkie placki z tartej dyni i cukinii
Przekąski bezglutenowe na wiosnęPrezentujemy pięć wiosennych przekąsek pozbawionych glutenu, a dzięki temu zdrowych i smakowitych.
Przekąski bezglutenowe na wiosnę »Na tarce zetrzeć obraną dynię, cukinię i cebulę. Dodać mąkę ziemniaczaną, przyprawy (oprócz soli) i jeśli chcemy trochę szczypiorku, wymieszać. Dodać jajko i wymieszać.
Rozgrzać patelnię z dodatkiem oleju i nakładać porcje warzyw (po około 2 łyżki), rozpłaszczyć na patelni i smażyć na złoty kolor, doprawić solą morską, przewrócić na drugą stronę i zrumienić. Odkładać na ręczniki papierowe. Następnie powtórzyć z kolejną partią warzyw.
Posypać szczypiorkiem, bazylią i podawać z dowolnymi dodatkami.
Wskazówki:
Polecam dynię Hokkaido
Cukinię ścieramy ze skórką ale najlepiej bez nasion ze środka
Placki soliłam solą morską gruboziarnistą, gdy były już na patelni